La selecció espanyola femenina de waterpolo ha caigut contra els Estats Units a la final del Mundial de Natació que se celebra a Budapest (13-6). Les nord-americanes no han donat opció a les espanyols per adjudicar-se, merescudament, la medalla d’or.

Inici igualat

Espanya ha desaprofitat la primera superioritat. Però no la segona, per igualar amb un xut de Bea Ortiz el gol inicial dels Estats Units. A la següent jugada, però, les nord-americanes s’han tornat a posar per davant (2-1). Amb aquest resultat s’ha arribat al final del primer quart.

La selecció espanyola es mantenia de peu i plantava cara davant el poder ofensiu del rival, favorit en la final de Budapest. Les noies de Miki Oca han aconseguit empatar gràcies a un penal transformat per Anni Espar. La reacció dels Estats Units ha estat immediata. 3-2. Les americanes eren capaces de contrarestar el joc de les espanyoles amb una facilitat insultant. El 3-3 de Bea Ortiz, en superioritat, ha estat el preludi del 5-3. Dos gols consecutius per desempallegar-se en el marcador. Espanya semblava condemnada a remar contracorrent durant tota la final. I així ha arribat el descans.

Sense reacció

El tercer quart no ha pogut començar millor per a les espanyoles. En la primera possessió, Anni Espar ha aconseguit fer el 5-4 amb un xut llunyà que ha entrat per l’escaire. Però, una altra vegada, els Estats Units han contestat amb dos gols consecutius (7-4). La medalla d’or semblava més lluny que mai. Espanya havia perdut efectivitat en atac, topant-se amb els pals i es desfeia en defensa. El 8-4 i el 9-4 de les nord-americanes confirmaven el que s’estava veient a la piscina.

El 9-5 de Paula Leitón trencava la ratxa de quatre gols consecutius d’Estats Units i refeia l’orgull de la selecció espanyola, que seguia lluitant amb la mateixa intensitat a cada possessió. El 10-5, a un segon del final del tercer quart, ha estat una gerra d’aigua freda i un bany de realitat.

Espanya necessitava un miracle per transformar la plata en or. Però el miracle s’ha convertit en un impossible en els primers minuts de l’últim quart. Un xut molt llunyà, una rematada a plaer i un atac en superioritat han evidenciat les distàncies entre els dos equips. Tres gols consecutius per situar el marcador en 13-5. Anni Espar ha maquillat el resultat final amb el seu tercer gol del partit (13-6).

Estats Units, amb un equip renovat respecte el que va competir als Jocs de Rio, ha demostrat jugar en una altra lliga, aprofitant 10 de les 12 superioritats. Són les noves campiones del món. Només queda felicitar-les.