Els rivals estan avisats. Leo Messi, com ja va anunciar durant la pretemporada, té una obsessió: tornar a guanyar la Champions League després de tres anys. Els seu hat-trick, sumat al gol d'Ousmane Dembélé, resol el debut contra el PSV Eindhoven i catapulta el Barça fins la primera posició del grup B (4-0).

Les proves, per un altre dia

Ernesto Valverde tenia la lliçó ben apresa. A Europa, els experiments es paguen car. I per això ha decidit jugar amb el seu onze de gala, el mateix que va utilitzar per remuntar a Sant Sebastià. Philippe Coutinho s’estrenava a la Champions vestit de blaugrana al costat de Messi, Luis Suárez, Dembélé, Ivan Rakitic, Sergio Busquets i companyia.

L’equip, que inaugurava el nou horari de les set de la tarda, ha vist com les graderies s’han anat omplint poc a poc durant tota la primera part. En un escenari ideal per jugar a futbol, el Barça ha començat endollat contra un PSV que no ha traït el pla de Mark Van Bommel. Els holandesos, gairebé sempre al contracop, no han renunciat a la porteria de Ter Stegen i han tingut la primera gran ocasió, però Gastón Pereiro ha enviat el seu xut des de la frontal de l’àrea als núvols.

Luuk de Jong Piqué Barça PSV EFE

El Barça jugava contra el seu passat. Per les arribades del rival i el fantasma de Roma, convertit en combustible. Steven Bergwijn enviava fora un altre xut mentre Messi feia mans i mànigues per donar continuïtat al joc de l’equip. Primer des de la banda dreta i després des de qualsevol racó del camp. Coutinho, una altra vegada com a migcampista, avisava amb un cop de cap mentre les curses de Dembélé despertaven els aplaudiments de la graderia, però desesperaven els seus companys.

El partit entrava en un terreny perillós pel Barça. Passaven els minuts i els seus atacs sempre acabaven a les mans del porter Jeroen Zoet. El guió ha canviat amb una falta a la frontal de l’àrea del PSV. Messi ha plantat la pilota i els 73.462 espectadors han tancat els ulls. Aquesta jugada l’han vist mil vegades. No fa falta ni esforçar-se per recordar-la. El seu peu esquerre ha acaronat la pilota per dibuixar una paràbola perfecta i netejar l’escaire de Zoet. 14 temporades consecutives marcant a la Champions per apuntar-se un altre rècord de videojoc.

El talent al rescat

El Barça ja jugava amb avantatge, però no tenia el partit sota control. Els 13 xuts a la primera part, la majoria des de fora de l’àrea, només havien tingut un premi. L’equip necessitava tenir més fluïdesa, sobretot en atac, on no aconseguia crear ocasions clares de gol.  A més, en defensa regalava metres i havia de córrer cap enrere.

El PSV començava a creure’s que podia tornar cap a Holanda amb algun punt a la butxaca. Gerard Piqué i Ter Stegen salvaven l’empat. El partit s’havia convertit en un intercanvi de cops. El Barça jugava a la ruleta russa. Coutinho fregava el segon gol i Suárez topava amb el travesser. Els holandesos, molt innocents, no s’arronsaven i acceptaven el nou escenari.

Barça pinya Messi Suárez Vidal   EFE

El talent, una altra vegada, ha desnivellat la balança. Dembélé, intuïtiu, ha fet un control orientat per superar dos rivals, conduir amb el cap ben alt i fer el 2-0 amb un xut llunyà. Jugada definitòria d’un futbolista que encadena cinc partits marcant. El gol ha acabat amb qualsevol intent de rebel·lió.

Messi, però, tenia ganes que els aficionats amortitzessin una mica més el preu de l’entrada aprofitant assistències de Rakitic i Suárez. Les dues passades consecutives a la xarxa suposen el seu vuitè hat-trick a Europa, un registre que no resisteix comparacions i ajuda a oblidar l’expulsió d'un revolucionat Samuel Umtiti, que no jugarà contra el Tottenham a Wembley.