El Barça guanya el derbi contra l'Espanyol (1-0) en el dia del debut de Xavi Hernández a la banqueta culer. Després de dominar gran part del partit, un penal transformat per Memphis Depay ha estat decisiu. Il·lusió culer, però no desapareix el clàssic patiment.

Il·lusió culer

El nou Barça és realment un nou Barça. No hi ha cap dubte. La primera declaració d'intencions de Xavi ha estat alinear com a titulars fins a vuit jugadors formats a la Masia. I un d'ells, Ilias Akhomach, debutant. I l'Espanyol ha sortit amb equip novament diferent a la Lliga Santander, que suposa el 14è onze titular en 14 jornades.

Xavi Hernández Barça Espanyol EFE

Xavi Hernández donant indicacions / EFE

Però el partit ha estat un monòleg blaugrana. Pressió molt alta, molts moviments en atac, amb els extrems ben oberts, amb els interiors lliures i entrant l'àrea des de la segona línia, i una defensa molt avançada. Les directius del nou cos tècnic han quedat clares. I el resultat sobre la gespa d'un Camp Nou amb 74.418 espectadors il·lusionats i corejant el nom del Xavi ha estat el d'un Barça insultantment superior.

No ha estat demèrit de l'Espanyol, sinó mèrit del Barça. Els blaugrana han dominat des del principi, aculant el conjunt perico al voltant de la seva àrea i marejant els futbolistes blanc-i-blaus en cada ocasió. Un possible penal sobre Nico al quart d'hora de joc, que ni l'àrbitre principal ni el VAR han considerat suficient, i la següent picabaralla ha estat el moment més discordant d'un partit amb una tònica molt clara.

De Jong Depay Barça Espanyol EFE

Frenkie de Jong dins de la porteria de l'Espanyol / EFE

Resistència de l'Espanyol

El futbol de veritat ha tornat a can Barça, i l'Espanyol ha canviat totalment la seva cara d'aquesta temporada, convertint-se en moments en un equip irreconeixible. Però tot i que el conjunt perico no ha volgut arriscar més del necessari, a la mitja hora de joc ha tingut un moment per respirar gràcies a la pausa de Sergi Darder i veient que els blaugrana han acusat el gran esforç dels primers minuts. I els contracops de l'equip blanc-i-blau, amb destí a Raúl de Tomás, ha estat l'única arma ofensiva.

Però a aquest Barça creador, amb Busquets, De Jong, Nico, Gavi, Ilias... i Memphis fent de fals 9, li ha tornat a faltar el gol. Ja se sabia que a aquest equip blaugrana li falta un gran golejador, cosa que ha tornat a quedar demostrat. L'equip de Xavi ha recordat en moments aquell equip de Pep Guardiola que cuinava les jugades fins que només calia empènyer la pilota a gol, però el problema és que no hi havia qui maqués la diferència en el xut definitiu.

Pique RDT De Tomas Barca Espanyol EFE

Raúl de Tomás i Gerard Piqué disputant una pilota / EFE

Memphis decideix el derbi

I tot i que al descans Xavi ha mogut una peça i ha fet entrar el també jove Abde Ezzalzouli per Ilias, els protagonistes han estat Gavi i Memphis Depay. Passada a l'espai cap a dins de l'àrea per al davanter neerlandès, que cau i és penal. I aquesta vegada no ha fallat des dels onze metres perquè ha enganyat Diego López i Memphis ha fet el primer gol de l'era Xavi.

Aleshores l'Espanyol ha fet un pas endavant. Obligat. I el Barça ha tingut els primers minuts de patiment. El referent, com no podia ser un altre, RDT. El davanter madileny de l'Espanyol ha tingut l'empat en diverses ocasions, igual que Embarba amb una falta lateral, però Ter Stegen ha estat molt segur sota pals.

Xavi ha fet entrar Coutinho per Gavi. El brasiler ha actuat a l'extrem esquerre, ha estat participatiu, però encara no és aquell jugador que era fa uns anys. Però qui sí ha fet aixecar el Camp Nou ha estat Abde, sempre encarant i deixant retratada la defensa de l'Espanyol en més d'una ocasió.

Pique Xavi EFE

Xavi Hernández donant indicacions a Gerard Piqué / EFE

Di Mata i Wu Lei han entrat per part de l'Espanyol, i Vicente Moreno ha aconseguit fer recular el Barça, que ha perdut domini després de l'entrada de Riqui Puig per Busquets. Patiment blaugrana, amb dos pals de De Tomás i un gol cantat de Di Mata que ha perdonat. Al Barça s'han lesionat Nico i Mingueza en els últims minuts, però el marcador no ha canviat.

El Barça ha acabat guanyant l'Espanyol després d'il·lusionar en gran part del partit. I el debut de Xavi Hernández a la banqueta culer acaba amb victòria.

Imatge principal: Memphis Depay celebrant el seiu gol contra l'Espanyol / EFE