Els últims anys, el futbol xinès s'havia guanyat la fama de ser un dels més emergents de tot el planeta. Els diners fluïen a doll, atraient grans noms, com els de Hulk, Oscar, Mascherano, Ramires, Carrasco, Luis Fabiano, Miranda, Drogba, Lavezzi, Pato o Anelka.

Aquest dilluns, l'actual campió de lliga, el totpoderós Jiangsu FC, no ha estat admès en la nova edició del campionat per gravíssims problemes financers, que fa unes setmanes ja van provocar la fugida de Teixeira, la seva màxima estrella, que se'n va anar fart dels impagaments. I és que el Jiangsu FC no és cap altre que el club que fa 2 anys va estar a punt de fitxar Gareth Bale.

LigaChina

I el problema principal no és aquest, ja que la fallida del Jiangsu FC és només la punta d'un iceberg que posa seriosament en risc el creixement del futbol xinès. L'històric Tianjin Tigers, de fet, s'ha salvat de miracle. I l'any passat, per exemple, el Tianjin Quanjian, equip pel qual van passar Pato, Witsel o Luís Fabiano, i Capello a la banqueta, va desaparèixer.

Crònica d'una mort anunciada

Mentre el Jiangsu celebrava el mes de novembre passat una històrica lliga després de superar el Guangzhou Evergrande de Paulinho, el conglomerat Suning, propietari del club, es va veure obligat a vendre el 23 % de les accions per aconseguir liquiditat. La notícia va córrer com la pólvora fins a Milà, ja que Suning és també el màxim accionista de l'Inter.

Semblava que al final no es deixaria caure l'actual campió i un dels clubs històrics de la lliga, però finalment no hi ha hagut salvador i el Jiangsu FC s'ha quedat fora de la lliga i a punt d'una desaparició que ja és qüestió de setmanes.

LigaChina2

 

Canvi polític referent al futbol

Tal com va explicar fa uns dies l'agència EFE, la situació del Jiangsu era tan preocupant que es va posar a la venda per només 1 iuan, encara que qui volgués comprar-lo hauria de posar a sobre de la taula 60 milions d'euros només per cobrir el deute inicial. "És una de les pitjors coses que han passat en la història del futbol xinès", es lamentava Cameron Wilson, fundador del portal especialitzat en futbol xinès Wild East Football.

El gran dubte, és clar, és saber què ha provocat que el campionat amb un creixement més important dels últims anys, cridat a ser una de les grans lligues del planeta en un temps, hagi passat a tenir una enorme crisi que posa en risc la majoria dels seus grans clubs. "Sospito que hi ha hagut algun canvi polític, i que algú ha dit que cal baixar un parell de marxes el projecte del futbol", apunta a EFE Wilson, que recorda que el pla "va fer creure a tothom que era una gran oportunitat", especialment a les grans empreses, que van pensar que podrien "aconseguir favors polítics invertint al futbol".

LigaChina3

Fa uns anys, la Xina volia reconeixement internacional, però la falta d'avenços en el futbol local, com ha demostrat el pobre paper de la seva selecció, haurien provocat que les autoritats es comencessin a avergonyir de la despesa excessiva en fitxatges i salaris.

I és que en els últims dos anys la federació xinesa ha anunciat diverses reformes per impedir que els clubs continuessin gastant milionades en estrelles internacionals. "La Xina pensava que construir futbol era com construir ponts o ferrocarrils", conclou Wilson.

 

Imatge principal: la selecció de la Xina no ha aconseguit els resultats que esperave les autoritats / Wikimedia Commons / Flickr