El Girona s'ha endut el derbi català contra l'Espanyol (1-3) gràcies a dues dianes del pitxitxi Stuani i una del renascut Doumbia. El davanter uruguaià ha aconseguit dos gols magistrals amb el cap en els primers sis minuts de partit i el conjunt de Rubi no ha pogut reaccionar. L'Espanyol, que fins ara només havia rebut un gol a l'RCDE Stadium, veu com el nou equip de moda del futbol català li perfora la porteria en el pitjor moment.

El pla té un nom i es diu Stuani

Mai un pla havia sortit tan bé. A la prèvia del partit, Eusebio Sacristán deia que el Girona hauria de “confiar en les seves virtuts ofensives i replegar-se bé”, i això és exactament el què el seu equip ha fet.

Cristhian Stuani ha entrat al terreny de joc amb el ganivet entre les dents i, en menys de 5 minuts, ha demostrat perquè és el davanter centre més demolidor en el joc aeri d’Europa.  En el minut 3, l’uruguaià ha aprofitat una bona centrada de Carles Planas i, després d’anticipar-se a David López, ha fet el 0-1 amb una rematada de cap de cine.

El gol ha deixat de pedra a l’afició local, poc acostumada a rebre dianes al seu estadi, i ha congelat els jugadors de l’Espanyol. Tant, que no han reaccionat quan dos minuts després Stuani ha tornat a enviar la pilota als fons de la porteria en un servei de córner picat per Aleix García.

Ara mateix Stuani és l’estrella més brillant de la Lliga i ja és el pitxitxi del campionat amb deu dianes per davant de Leo Messi i Luis Suárez. Fins i tot una llegenda defensiva com Carles Puyol ha lloat el seu joc.

Després del gol visitant, l’Espanyol s’ha llançat a l’atac amb més cor que cap i ha disposat d’ocasions molt clares per reduir distàncies, però ha topat amb un dels altres homes de moda a Girona, Yassine Bono. El porter marroquí ha aturat dues ocasions claríssimes del Panda Iglesias i ha estat providencial blocant una rematada a boca de canó de David López en el minut 30.

L’ocasió més clara, però, l’havia tornat a tenir abans el Girona gràcies Patrick Roberts. L’anglès ha perdonat el 0-3 en un mà a mà que, al minut 8, hagués suposat un autèntic terrabastall a l’RCDE Stadium.

Abans del descans, i per demostrar que un derbi és un derbi, hi ha hagut una picabaralla de campionat. L’afició de l’Espanyol no ha tingut cap mania en xiular l’ex perico Stuani quan aquest ha topat amb David López per tancar comptes pendents.

Seydou Doumbia, heroi per un dia

A la segona meitat Rubi ha provat de reaccionar però la seva aposta ha estat un fracàs. Pablo Piatti ha substituït Esteban Granero i l’Espanyol ha perdut el domini del centre del camp. Així, el Girona ha disposat d’ocasions molt clares a l’inici del segon temps de la mà de Pere Pons, Stuani, i un inspiradíssim Patrick Roberts.

La més clara, però, l’ha tingut Borja García. El madrileny ha aprofitat una errada de Diego López per afusellar la porteria perica, però Mario Hermoso ha aparegut sota pals per salvar el 0-3. Era el minut 62 i, amb Àlex Granell controlant la sala de màquines gironina, el partit semblava que estava tenyit de color groc.

Stuani Espanyol Girona EFE

Rubi ha reaccionat i ha tornat a ordenar el seu equip substituït un Leo Baptistao xiulat per Óscar Melendo i l’Espanyol ha començat a carburar. Com se sol dir en el món del futbol, qui perdona ho paga, i només deu minuts després l’ocasió de Borja García, el Panda Iglesias ha retallat distàncies caçant una pilota morta dins de l’àrea gironina.

El gol ha esperonat l’Espanyol, que s’ha llançat a l’atac sense complexes per buscar l’empat. Iglesias ha gaudit d'una ocasió d'or al minut 86 però Bono, un dia més, ha tornat a ser decisiu amb una mà prodigiosa quan l'estadi ja celebrava l'empat.

Eusebio ha respòs les envestides donant entrada a Seydou Doumbia i l’aposta no li ha pogut sortir millor. L’ivorià, un home molt qüestionat en jornades anteriors, s’ha desmarcat en profunditat en una jugada aïllada i ha signat l’1-3 definitiu.

El dia que el RCDE Stadium estrenava nova il·luminació led, el Girona ha apagat totes les llums de l’Espanyol. Els homes d’Eusebio se situen setens i igualen el Reial Madrid a la classificació amb 20 punts gràcies a una nova actuació memorable del pitxitxi Stuani.

Els gironins sumen 5 jornades sense perdre i profanen amb 3 dianes un estadi que fins ara només havia rebut un gol en contra.  L’Espanyol segueix ben situat a la classificació, on és cinquè amb 21 punts, però una vegada més veu com el nou club de moda del futbol català li pinta la cara (i aquest cop, a més, de color groc).