La selecció espanyola femenina de waterpolo, amb 11 jugadores catalanes a l'equip, ha caigut a la final dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 davant la totpoderosa selecció dels Estats Units (5-14). Espanya no ha tingut cap opció i finalment s'ha penjat la segona plata olímpica de la seva història després de Londres 2012.

Espanya no pot discutir el regnat dels Estats Units

Les nord-americanes, absolutes dominadores del waterpolo mundial femení en l'última dècada, aconsegueixen el seu tercer títol olímpic consecutiu. I l'afegeixen a un palmarès espectacular en el qual ja tenen tres mundials, obtinguts a Kazan 2015, Budapest 2017 i Gwangju 2019, els dos últims també davant d'Espanya.

L'equip d'Adam Krikorian ha triturat Espanya d'inici a final. Sentència ja al principi del segon quart amb un 1-6 impossible de remuntar. El conjunt de Miki Oca, però, no s'ha rendit i ha tingut alguna esperança abans del descans (4-7). Però ha estat un miratge perquè a l'inici del tercer temps, parcial de 0-5 a favor dels Estats Units que ha decidit les medalles. Al final, cap opció més per a les espanyoles, que han tancat el partit amb el cap ben alt i lluitant fins al final.

Com a jugadores destacades del partit, en primer lloc hi ha Ashleigh Johnson, la portera dels Estats Units, que ha estat pràcticament infal·lible sota la porteria. També bona actuació de Madeline Musselman, màxima golejadora amb tres gols. I de la banda espanyola, dos gols de la sabadellenca Maica García, i un més de la barcelonina Roser Tarragó, de la rubinenca Elena Ruiz i de la terrassenca Bea Ortiz.

D'aquesta manera els Estats Units segueix amb la seva dictadura en el món del waterpolo femení. I Espanya, tot i la contundent derrota, ha tornat a demostrar el seu potencial al llarg d'un torneig modèlic i s'ha confirmat novament com a la millor selecció entre les 'terrícoles' que lluiten per posar fi al regnat estatunidenc.

Imatge principal: La selecció espanyola femenina de waterpolo lluint la medalla de plata aconseguida als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 / EFE