Espanya ha debutat amb remuntada contra Finlàndia (4-1) en un partit que s'ha complicat al primer minut, però a base de bon futbol, paciència i una demostració de com rematar de cap, s'ha pogut capgirar. Els quatre gols de les espanyoles, amb les blaugrana Irene Paredes i Aitana Bonmatí marcant els dos primers, i Lucía García transformant el tercer després d'una de les dues assistències de Mapi León, han arribat de la mateixa forma, de cap. A l'última jugada, la també culer Mariona Caldentey s'ha sumat a la festa de penal.

Espanya es presenta amb el paper de favorita

La millora evident del futbol femení espanyol, amb el Barça com a màxim exponent, situa el combinat de Jorge Vilda a la terna dels equips favorits a endur-se un gran torneig per primera vegada a la història. Amb les habituals favorites com Alemanya, França o Suècia, ja hi són les espanyoles, però aquest favoritisme també comporta que cada partit, i cada jugada, sigui analitzada al detall.

Finlandia celebració gol Espanya Euro Uefa Women's 2022
Finlàndia s'ha avançat al marcador / Foto: @WEURO2022

I vist això, no podia tenir un inici pitjor de campionat. Quan no s'havia arribat a jugar ni un minut de partit, Sällström, un dels perills més grans de les finlandeses, ja havia guanyat l'esquena a Leila i a Mapi León, una de les sis blaugrana titulars, i ha creuat la pilota davant d'una Sandra Paños que ha hagut de recollir la pilota des de l'interior de la xarxa.

Espanya no havia gairebé aterrat a l'Stadium MK i ja anava perdent, el que reforçava encara més el guió previst. Amb Finlàndia tancada al seu camp i buscant la velocitat de les davanteres, i les de Jorge Vilda sotmetent a base de dominar la possessió i fent ample el terreny de joc. D'aquesta forma, amb Leila Ouahabi i Ona Batlle percudint pels laterals, començaven a arribar les ocasions, i els córners.

Irene Paredes empata el partit Espanya Finlandia UEFA Women's Euro 2022 / Foto: Efe
Les jugadores espanyoles celebren el primer gol / Foto: Efe

Quatre gols amb protagonisme blaugrana

Després d'un travesser de Leila, i d'un gol invalidat a Patri Guijarro, en el novè servei de cantonada ha arribat l'empat. Ha estat la capitana de la selecció, la blaugrana Irene Paredes, qui s'ha elevat per sobre de tothom dins l'àrea per afusellar Korpela. La portera finlandesa ha vist com, tot i l'empat, Espanya no deixava d'atacar, i tampoc ha pogut fer res amb un altre cop de cap, però d'una d'aquelles que no n'està massa acostumada.

I és que Aitana Bonmatí, tot i ser de les més petites de l'equip, ho supleix amb qualitat, lectura de joc i amb la capacitat d'interpretar els espais a la perfecció. Així, ha llegit on aniria la centrada de la també blaugrana Mapi León, i ha imprès una paràbola perfecta per superar els esforços de Korpela. Ha dedicat el gol a la lesionada Alexia Putellas, que patia des de la grada però celebrava que el seu equip acabés de culminar la remuntada abans del descans.

Aitana Bonmatí Segon gol Espanya Finlandia Women's Euro Uefa 2022 / Foto: @WEURO2022
Aitana Bonmatí celebra el 2-1 / Foto: @WEURO2022

A la represa, no ha canviat massa cosa. La superioritat de les espanyoles era evident, i pràcticament l'única arma de les escandinaves era la velocitat de Sällström. I quan en joc no poden arribar els gols, Espanya ha explotat al màxim el recurs de la pilota aturada. Mapi León, central però amb un guant a la seva bota esquerra, ha picat una falta lateral a la perfecció perqué Lucía García guanyés la posició, i també de cap, superés Korpela per fer pujar el gol que ha donat la tranquil·litat per afrontar els últims minuts amb la feina feta.

Per si no fos suficient, a l'última jugada, la balear Mariona Caldentey, també del Barça, ha arrodonit el partit enviant un penal directe a l'escaire. Amb el partit guanyat s'ha pogut pensar, com s'ha vist en els canvis, en el partit de la segona jornada contra Alemanya, en una veritable prova de joc per les de Jorge Vilda que es disputarà el proper dimarts dia 12 a partir de les nou del vespre.

Imatge principal: Irene Paredes celebra el gol de l'1-1 amb les seves companyes / Foto: @WEURO2022