La selecció espanyola juga aquest dimecres a l'Estadi de La Cartuja (Sevilla) el seu tercer partit de classificació per al Mundial del Qatar del 2022 contra Kosovo. Després de diverses polèmiques, Espanya evitarà el conflicte polític i deixarà jugar amb normalitat aquest partit de futbol.

Bandera i himne

La bandera de Kosovo estarà present a La Cartuja i l'himne també es podrà escoltar abans de començar el duel. La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, va demanar no confondre "les regles del futbol" que estableix la FIFA amb el dret internacional. D'aquesta manera, no es volen oposar al duel del terreny de joc, però Espanya segueix sense reconèixer Kosovo com un Estat sobirà.

Captura Tuit Kosovo Banderas

La bandera de Kosovo a La Cartuja

Recordem que Kosovo va declarar el 2008 la seva independència de forma unilateral de Sèrbia i és reconeguda com a Estat sobirà per 98 dels 193 països de l'ONU. Països com Eslovàquia, Xipre, Romania, Grècia i Espanya neguen la seva sobirania.

"El futbol és el futbol i les regles del futbol les fixa la FIFA, i per tant per a Espanya, un país que estima el futbol i adora el bon futbol, benvingut sigui un bon partit", va manifestar la ministra en roda de premsa.

Si Espanya s'hagués negat a posar l'himne i la bandera estaria incomplint les normatives del Comitè Olímpic Internacional (COI), la UEFA i la FIFA. Aquests tres organismes reconeixen Kosovo com un membre de ple dret i és que des del 2016 ha participat en competicions de futbol i des del 2014 en competicions olímpiques.

Captura Tuit Seleccion Espanola Kosovo

Captura Tuit Al Andalus Kosovo

La polèmica també va estar en el llenguatge. "Espanya inicia el camí cap al Qatar 2022 contra Grècia, Geòrgia i territori de Kosovo", va comentar la selecció espanyola a principis de març. Molts usuaris kosovars es van queixar d'aquest terme i la mateixa selecció de Kosovo va respondre amb contundència i ironia: "Estem desitjant jugar amb l'antic territori d'al-Àndalus". Inclús els balcànics van amenaçar amb no jugar a Sevilla si no es garantia el compliment del protocol olímpic.

Les topades entre Espanya i Kosovo

Espanya ha tingut diverses topades amb Kosovo en els últims anys en el terreny esportiu per negar-se a reconèixer els símbols kosovars. Als Jocs Mediterranis de Tarragona 2018, la bandera de Kosovo no va ser mostrada a la cerimònia d'obertura i el nom del país es va substituir pel de comitè olímpic kosovar. El novembre del 2018, al Mundial de karate a Madrid, les autoritats espanyoles van impedir la bandera i el nom de Kosovo. I la sanció va arribar el febrer del 2019, quan la UEFA va retirar l'organització d'un torneig classificatori sub-17 a la Federació Espanyola (RFEF) per incomplir el protocol olímpic.

 

Imatge principal: Els jugadors de Kosovo celebren un gol / Europa Press