Espanya s'aferra a l'èpica per superar Suècia i ficar-se a la final del Mundial femení 2023 (2-1). Després d'un partit molt igualat, els tres gols del partit han arribat als darrers 10 minuts, decantant el d'Olga Carmona la balança.

Espanya, precipitada i amb falta de profunditat

Com no podria ser d'una altra manera, Espanya tenia present en tot moment l'entitat de les nòrdiques. Les futbolistes de Peter Gerhardsson, a banda de venir d'eliminar al Japó als quarts de final (1-2), sabent que les nipones van ser la bèstia negra d'Espanya a la darrera jornada de la fase de grups, també s'han carregat a una de les grans favorites com ho era els Estats Units.

Per aquesta raó, a banda de l'exigència del context d'aquestes semifinals, Espanya s'estava mostrant precipitada i no estava sent capaç de combinar en zones d'exigència defensiva per a les sueques. Combinant aquest fet, amb la falta de profunditat que hi ha hagut als primers 45 minuts per part de les de Jorge Vilda, ha acabat sent Suècia la selecció que ha generat més sensació de perill.

Aitana Bonmatí Rolfö España Suecia / Foto: EFE - Brett Phibbs
Aitana Bonmatí i Rolfö, lluitant per una pilota / Foto: EFE - Brett Phibbs

Aitana i companyia estaven guanyant la partida a la medul·lar, però ha estat Suècia qui ha estat més a prop del gol, sobretot, a botes de la blaugrana Fridolina Rolfö al minut 41. Després d'una bona centrada lateral de Bjorn, la sueca li ha mullat l'orella a Ona Batlle, guanyant-li la posició i obligant Cata Coll a lluir-se per mantenir l'empat.

Salma Paralluelo revoluciona el partit per tornar a ser heroïna

12 minuts després de la represa, Vilda introduiria Salma Paralluelo al partit, traient, això sí, una Alexia que no ha estat gaire inspirada. La saragossana ha saltat al terreny de joc disposada a brillar i poc ha tardat a demostrar-ho. Amb la seva velocitat, ha oxigenat el bloc espanyol, referenciant les centrals, atorgant-li espai a Jenni Hermoso per dins i, bàsicament, desequilibrant la balança a favor del costat espanyol.

Des de la seva entrada, el partit ha fet baixada cap a la porteria de Musovic. Suècia ha perdut capacitat de resposta, Espanya ha començat a atacar de manera incessant i, qui sinó, ha trobat el premi. Salma s'ha tornat a posar la capa d'heroïna, fent un gol que hauria estat definitiu si no hagués estat per la badada defensiva d'Olga Carmona que, perdent la marca de Lina Hurtig, ha propiciat el gol de l'empat de Rebecka Blomqvist al 88'.

Salma Paralluelo gol España Suecia / Foto: @SeFutbolFem
Salma Paralluelo, celebrant el seu gol / Foto: @SeFutbolFem

El partit semblava només tenir una direcció amb l'entrada de Salma Paralluelo, però l'arribada del primer gol l'ha fet embogir, arribant-ne un altre ja al 90'. La mateixa Olga, redimint-se de la seva tova defensa minuts abans, xutaria des de fora de l'àrea, centrat, però suficient per trobar l'error en una Musovic que podria haver aturat el xut fàcilment, tenint en compte que assoleix els 1,80 metres d'altura.

A partir d'aquí, amb el marcador a favor, tot han estat nervis per a les espanyoles, presses per a les sueques i frenesí. Espanya celebrava com un gol cada cop que obtenia una falta, i, finalment, ha aconseguit esgarrapar segon a segon fins al xiulet final d'Edina Alves.

D'aquesta manera, Espanya se cita amb la història el pròxim diumenge a Sydney a les 12:00 hores, hora peninsular. El seu rival es decidirà aquest dimarts: o l'amfitriona Austràlia, o la vigent campiona de l'Eurocopa, Anglaterra.