"Visca el Barça i Visca Catalunya". Així finalitzava el discurs del president del Barça, Joan Laporta, després de 26 minuts ininterromputs en els quals va repassar el bo i millor de la història blaugrana. Quasi mitja hora, noms de jugadors de totes les èpoques i un repàs exhaustiu dels èxits que han coronat l'entitat culer i li han permès arribar a ser "el millor club del món". Un nou himne, 'L'Escut al Pit', dedicat a aquests 125 anys de trajectòria, i una nova mascota, la Cat, amb tocs blaugrana i una clara referència a Catalunya. Aquests van ser els dos altres grans destacats de la jornada d'ahir, en una gala encapçalada i orquestrada pel discurs del president.

Joan Laporta i el seu discurs més barcelonista que mai

Hi ha un detall de la festa blaugrana d'aquest divendres al Teatre Liceu que ha fet que tot el barcelonisme aplaudeixi a l'uníson. Es tracta del discurs del president, però no de les paraules o dels jugadors i exjugadors que ha mencionat o que s'ha descuidat, sinó de l'enorme capacitat de transmetre les idees del Futbol Club Barcelona i sobretot el fet que no tingués cap paper, guió o apunts al faristol. Va poder agradar més o menys, però tot li va sortir del cor.

Frank Rijkaard i Joan Laporta / Foto: Europa Press
Frank Rijkaard i Joan Laporta a la catifa vermella del 125è aniversari / Foto: Europa Press

A

"És un dia per estar molt orgullós de ser del Barça, són 125 anys d'història d'un club únic que és més que un club". D'aquesta manera començava el discurs de Joan Laporta davant de 2.000 persones que s'havien reunit en una festa blaugrana de luxe. En primer lloc, paraules d'agraïment per a Joan Gamper, a qui va titllar de "visionari". A partir d'aquí, any a any i dècada a dècada, el president culer va anar recordant les dècades banyades d'or, però també les d'una època més fosca, de memòria, de sentiment, sense llegir ni una sola paraula.

Josep Samitier Paulino Alcántara van ser els primers exjugadors a ser pronunciats, en al·lusió a la dècada dels anys 20. Domènec Balmanya, Josep Escolà o Josep Raich, per commemorar la dècada del 1930 i fer un esbós de la seva "valentia". També va tenir present "els treballadors i treballadores del club que van defensar-lo amb la seva vida durant els anys de la Guerra Civil", així com els socis i sòcies que van aixecar un Barça perseguit i depurat durant els anys del franquisme i la dictadura. Helenio Herrera, Luisito Suárez, Kubala, Evaristo Macedo i tants d'altres a qui va donar veu en aquests 125 anys. "Anys durs en què es va reforçar el sentiment barcelonista i anys de glòria en què va fer esclatar la rauxa del Barça i per al Barça", resumia Laporta.

26 minuts sense parar fins a arribar a Leo Messi, quan es van despertar càntics corejant el seu nom, Pep Guardiola, Xavi Hernández o Carles Puyol, entre moltíssims. Per acabar de la següent manera: "Avui tots els qui som aquí som hereus de generacions de barcelonistes que van ser conscients que el Futbol Club Barcelona formaria per sempre part de les nostres vides i això és el que volem transmetre als nostres fills i nets. Per molts anys, Barça!".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!