El Real Betis sempre ha estat un equip atractiu i amb multitud d'aficionats al voltant de tota la geografia espanyola, i no només a Sevilla. L'equip verd-i-blanc no només juga de local al Benito Villamarín, i que a tots els estadis hi hagi samarretes bètiques s'explica, en part, perquè per les seves files han passat futbolistes d'aquells que arrosseguen al seu pas a molts fans. Un d'aquests va ser el brasiler Denílson. Nascut a la localitat paulista de Diadema, va ser precisament a l'equip gran el seu estat, el São Paulo, on va començar a brillar.

Denilson Dario Silva Sergio Ramos Marcos Assuncao Real Betis Sevilla / Foto: Denilson
Denilson (esquerra), en un dels molts derbis sevillans que va viure / Foto: Denilson

Partint des de la posició d'extrem esquerre, les seves constants galopades en les quals desbordava una vegada darrere l'altra al seu lateral li van valer el seu fitxatge pel Betis, no sense polèmica. Lluny de fer un estudi exhaustiu sobre les seves qualitats o que la figura del director esportiu li presentés al seu president una sèrie de motius pels quals fitxar-lo, va ser el mateix Manuel Ruiz de Lopera, mític president del club que durant tretze anys va jugar a l'estadi que portava el seu nom, el que va decidir pagar 5.300 milions de pessetes, l'equivalent a 30,5 milions d'euros, per convertir-lo en el fitxatge més car del món en aquell moment.

Molt de soroll per a res

El seu desembarcament a Heliòpolis va anar de la mà amb la dimissió de Luis Aragonés, entrenador fins al moment. El "sabio de Hortaleza" ja havia advertit que no el volia, i dos dies abans que es fes oficial l'arribada del brasiler, va renunciar a la banqueta. Denílson va generar molta expectació, ja que es tractava d'un jugador que venia de jugar el Mundial de 1998 amb el Brasil. La seva electricitat i alegria no es va discutir en cap moment, però sí que van generar molts més dubtes la seva regularitat i la seva transcendència de cara a la porteria rival.

Dos anys després de fitxar pel Betis, va descendir a Segona Divisió, i va sortir cedit a Flamengo per tornar l'any següent, ja amb l'equip de tornada a Primera. Va passar cinc anys al Betis, amb el que va aixecar una Copa del Rei el 2015, en el qual podria haver estat el seu últim partit de verd-i-blanc si l'hagués jugat, perquè el va veure des de la banqueta. Va sortir per la porta del darrere al Girondins de Burdeos, que només va pagar 480.000 euros per ell, lluny dels 31,5 milions que va deixar anar Lopera set anys abans.

Es va sumar al "pitjor equip del món"

En els quatre anys següents gairebé va donar la volta al món i, a més de França, va passar per l'Aràbia Saudita, Estats Units, va tornar al Brasil abans de donar les seves últimes curses al Vietnam i a Grècia, on es va retirar el 2010. O això semblava. Perquè per a sorpresa d'absolutament tots, el març de 2022, 12 anys després de la seva teòrica retirada, es va anunciar el seu fitxatge per l'Íbis Sport Club, autodenominat com "el pitjor equip del món". No en va, aquest club brasiler està al Llibre Guinness dels Rècords per no haver guanyat cap partit en tres anys i onze mesos, de juliol de 1980 a juny de 1984.

D'aquest fet, el club de l'estat de Pernambuco n'ha fet la seva idiosincràsia. És un fenomen viral de twitter, amb més de 300 mil seguidors, i Denílson va decidir afegir-se a l'Íbismania, com l'usuari del twitter oficial del club. No obstant això, segons figura al portal Transfermarkt, el seu contracte va durar un dia, sent doncs una operació comercial per ambdues parts. No deixa de ser irònic que un dels pitjors fitxatges de la lliga espanyola, pel que es va invertir per ell, va acabar lluint la samarreta (almenys en una foto) del pitjor equip del món.