Un gol de Piqué en els últims minuts ha servit al Barça per empatar a Cornellà en l'últim derbi de la temporada contra l'Espanyol (1-1). Els locals s'havien avançat amb una diana de Gerard Moreno, però no han aconseguit evitar que Valverde superi Guardiola com el tècnic amb millor inici lliguer de la història amb 18 victòries i 4 empats.

Canvi de tendència

Els tres partits entre Espanyol i Barça de principi d'any han servit per mostrar un canvi de tendència. Ja no és només que els resultats no somriguin sempre al conjunt blaugrana, sinó també que els pericos han aconseguit augmentar la competitivitat a través de l'estratègia i han fet suar el seu màxim rival. El derbi ha recuperat l'emoció que any rere any el convertia en un compromís de nivell.

Els entrenadors d'un i altre equip han canviat alineacions i formacions respecte els altres partits, però no les intencions. El tècnic local ha apostat per jugar amb dos davanters, però ha mantingut el plantejament defensiu. Només Marc Navarro i Aarón, amb les seves pujades per les bandes, han generat perill a l'àrea de Ter Stegen. Valverde, en canvi, ha cregut oportú donar descans a jugadors com Jordi Alba o Messi. El nivell de Digne no ha estat baix però tampoc ha estat a l'altura del seu company de posició; i jugui qui jugui en la posició de Messi, el rendiment mai podrà ser el mateix. Sense Messi, la vida segueix, però no és tan bonica.

La seva absència ha permès que el Barça recuperés el 4-3-3 que l'ha caracteritzat en els últims anys. Els perfils dels futbolistes que té l'equip han variat i, evidentment, el joc de posició excels amb què els culers van delectar el món sencer no s'ha pogut veure. La gespa, molt lenta com a conseqüència de la pluja que ha caigut a Cornellà abans i durant el matx, no ha ajudat gens en aquest aspecte. La possessió ha estat molt favorable als visitants, però sense la seva estrella la falta de profunditat ha impedit que Diego López tingués feina.

De fet, en l'única ocasió que han tingut els blaugrana durant la primera meitat, el porter gallec no hi ha pogut fer res. Coutinho ha recordat els seus nombrosos gols a Anfield (en què finalitzava una diagonal amb un xut creuat dirigit a l'escaire de la porteria contrincant), però avui la seva rematada s'ha estavellat contra el travesser. El primer jugador en marcar durant el 'Minut Jarque' (el 21) ha estat a punt de tornar-ho a fer, però avui amb la samarreta visitant.

Gerard Moreno es disfressa de Messi

L'Espanyol no s'apropava a Ter Stegen però l'escenari era perillós per als interessos del Barça. Els quinze minuts de descans han malmès encara més la gespa i la circulació de pilota encara es feia més difícil. Els jugadors ja no només s'havien de barallar entre ells, sinó que també ho havien de fer contra l'aigua. Valverde era conscient que el seu equip necessitava revulsius i els escollits han estat Messi i Sergi Roberto.

El terreny de joc estava pesat i la frescor dels dos futbolistes que han entrat ha animat el conjunt blaugrana. El Barça s'ha instal·lat a camp contrari i els de Quique han fiat les seves opcions a aprofitar algun contraatac. El públic, que ha fet cas omís a les peticions de respecte cap al rival que ha emès l'altaveu, ha jugat el seu paper de jugador número dotze i ha intentat esperonar els seus fins que han aconseguit un premi excessiu pel que s'estava veient sobre la gespa de l'RCDE Stadium.

El partit estava exposat a qualsevol errada i una de Digne ha propiciat el gol de Gerard Moreno. Quan faltaven poc més de vint minuts per al final, Leo Baptistao ha enviat la pilota a Sergio García i aquest ha fet una centrada precisa al davanter de Santa Perpètua, que no ha perdonat. Moreno, el de sempre, ha tornat a ser el punt diferencial en un partit en què el físic ha guanyat la partida al futbol. El gol ha arribat en el mateix minut que Messi va fallar un penal en l'anada dels quarts de final de la Copa. Simptomàtic. El Barça, a remolc.

Piqué silencia Cornellà

La gestió dels esforços ha tornat a donar resultats a Quique, tot i que al final el seu equip no s'ha pogut emportar la victòria. Els minuts passaven i el Barça no aconseguia trobar la fórmula, però Gerard Piqué ha fet justícia. Futbolística i poètica. No podia ser ningú més. El central blaugrana ha respost a tots els insults de l'RCDE Stadium a ell i a la seva dona amb una rematada amb el cap (i amb el cor) contra la qual Diego López no ha pogut fer res. La diana ha caldejat l'ambient i els xiulets i insults han augmentat de volum.

Ja no hi ha hagut temps per més i el partit ha finalitzat amb empat. El gol de Piqué ha permès que Valverde hagi superat Guardiola com l'entrenador amb millor inici lliguer de la història del Barça. Els blaugrana segueixen al capdavant de la classificació una jornada més i mantenen la imbatibilitat en la competició de la regulartiat.