L’Espanya de Luis Enrique ha sortit escaldada de Zagreb (3-2) i es complica les possibilitats de ser a la fase final de la UEFA Nations League.

El tècnic asturià ha apostat per un onze amb sorpreses i amb tres culers titulars –Busquers, Sergi Roberto i Jordi Alba– per enfrontar-se a Croàcia, però l’aposta no li ha sortit bé. Si diumenge que ve Anglaterra o Croàcia guanyen a Wembley, Espanya quedarà fora de la nova competició europea.

Una Espanya soporífera

Semblava que Luis Enrique havia aconseguit la recepta per fer revifar Espanya, però durant els primers 45 minuts de partit els seus homes, per moments, han reviscut les pitjors fases de joc de l’era Lopetegui.

Com ja havia passat sota les ordres del tècnic basc, la Selecció espanyola s’ha plantat al terreny mal interpretant el domini de la possessió. Els Busquets, Isco, Saúl i companyia s’han buscat contínuament i han fet circular la pilota, però en cap moment han aconseguit aprofundir.

Cròacia, en canvi, ha estat un bloc compacte. Amb el 6-0 que es va endur a Elx encara present, els balcànics s’han mostrat molt sòlids i s’han acostat a la porteria espanyola de la mà dels seus dues estrelles: Modric i Rakitic.

Així, al minut 6 Perisic ha pogut posar per davant el seu equip amb una fuetada que De Gea  ha aconseguit refusar amb l’ajuda del pal. A partir d’aquest moment els croats no han tingut cap altre ocasió clara, però Espanya tampoc ha mostrat senyals de vida.

Muntanya russa de gols i derrota

A Croàcia l’empat no li valia, de manera que ha hagut de proposar un plantejament més ofensiu. El gol, però, l’ha trobat de rebot. Sergi Roberto ha fet una mala passada en la sortida de pilota i Kramaric ha batut De Gea –un dia més, inoperant– amb una rematada al primer pal.

L’alegria local, però, només ha durat dos minuts. Al minut 55 el madridista Ceballos ha culminat una gran jugada entre Alba, Aspas i Isco per aconseguir l’empat. El lateral esquerre del Barça tornava a la Selecció i se li pressuposava una gran motivació, però el cert és que el seu rendiment, com el de tot l’equip, ha estat per sota de les expectatives.

Tot l'avorriment del primer temps ha tingut la seva contrapartida a partir del gol visitant. Pocs minuts després de l’empat, Aspas ha enviat la pilota al pal, però al 68 Jedvaj ha aconseguit fer el 2-1 amb una rematada de cap. Rebic ha pogut fer el tercer i sentenciar el partit, però ha fallat i Croàcia ho ha acabat pagant.

Quan quedaven poc més de deu minuts, Ramos ha empatat de penal després d’unes mans innecessàries de Vrsaljko dins de l’àrea, però el partit encara amagava una última sorpresa.

Al temps d'afegit, Jedvaj ha aprofitat un refús dins de l'àrea i ha salvat el seu equip. Amb la victòria els croats encara tenen possibilitats de ser primers i accedir a la fase final de la UEFA Nations League.

L'escenari per Espanya, en canvi és molt més decebedor. Més enllà de les pèssimes sensacions oferides contra Anglaterra i Croàcia (6 gols en contra en 2 partits), els de Luis Enrique es compliquen seriosament les seves aspiracions de ser a la fase final de la nova competició europea.

El combinat espanyol ja ha disputat els quatre partits de la fase de grups, però Anglaterra encara s’ha de veure les cares amb Croàcia. A Espanya només li val un empat. Wembley reeditarà la semifinal del Mundial de Rússia i qui aconsegueixi la victòria assolirà la fase final deixant fora als de Luis Enrique.