El Barça ha perdut la final de la Copa del Rei i ho ha fet evidenciant diverses realitats. La primera, que l’equip encara no ha superat la desfeta històrica d’Anfield. La segona, patrocinada per Arturo Vidal i Ernesto Valverde, que la planificació d’aquesta temporada no ha estat bona. La tercera, i potser és la més evident, que la plantilla -i tota l’entitat en general- necessita una sacsejada sense precedents.

Perdre la final de Copa no és un drama. El Barça ha guanyat les últimes quatre edicions de la competició i, davant d’un equip que està vivint un dels millors cursos de la seva història, podia passar. Els blaugrana, a més, han corregit una primera part nefasta i com a mínim han mort matant.

La derrota, però, ha de servir perquè l’entitat es reconverteixi. Fer un pas enrere per fer-ne dos endavant. Si el Barça vol tornar a ser aquell equip que provocava pànic a tot el continent, el primer que ha de fer és desfer-se de diverses peces que ja no encaixen. O que potser no han encaixat mai, al cap i a la fi.

Valverde, encara que compti amb l’aval de Leo Messi, ha de ser substituït per un entrenador valent. Ivan Rakitic per Frenkie de Jong. Philippe Coutinho per Carles Aleñá. Luis Suárez -pendent de la Copa Amèrica però no del seu club- per un extrem que doni espai a Messi.

Cal desenganyar-se. Una remuntada al Benito Villamarín no hagués passat a la història. Una decisió valenta en les properes hores sí.