L'Audiència d'Almeria ha condemnat el futbolista Santi Mina a quatre anys de presó per un delicte d'abusos sexuals a una dona el 18 de juny del 2017 a la localitat d'Almeria de Mojácar. En aquell temps, l'ara futbolista del Celta de Vigo, equip en el que es va formar, jugava al València i estava de vacances a la Costa d'Almeria amb el seu amic i excompany a l'equip de Vigo, David Goldar.

Presó, ordre d'allunyament i indemnització

Malgrat la condemna a Mina, el tribunal presidit per la magistrada Társila Martínez l'ha absolt d'agressió sexual, pel que el fiscal demanava vuit anys de presó i l'acusació particular nou anys i mig de presó, eximint de qualsevol responsabilitat penal Goldar, actual defensa central de l'Eivissa.

santi mina joel valència betis efe
Santi Mina, quan era jugador del València / EFE

A més dels quatre anys de presó, també se li ha imposat una ordre d'allunyament de 500 metres respecte de la víctima durant 12 anys i el pagament d'una indemnització de 50.000 euros. Per la seva part, David Goldar ha resultat absolt del delicte d'agressió sexual que li imputava únicament l'acusació particular, ja que la Fiscalia no ha actuat contra ell en la causa, pel qual també s'enfrontava a nou anys i mig de presó.

Els fets, segons l'escrit de la Fiscalia, van ocórrer una matinada del juny de 2017, quan Santi Mina va aprofitar que el seu amic David Goldar se n'havia anat amb una dona a la caravana que tenia estacionada en les proximitats d'una discoteca de Mojácar per entrar al vehicle i abusar d'ella sexualment.

No ha deixat de jugar en cap moment

En la vista oral que es va produir entre el dia 28 i el 30 de març, van ser molt polèmiques les paraules de l'advocada de Santi Mina. Els professionals de l'Institut de Medicina Legal (IML) d'Almeria van assegurar que la lesió "genital" que presentava la jove víctima era "compatible i versemblant" amb l'agressió sexual que s'estava jutjant i van explicar també que la "simptomatologia" de trastorn d'estrès posttraumàtic que se li va diagnosticar estava "directament relacionada" amb els fets que relatava.

Santi Mina Audiència Provincial Almeria Europa Press
Així va arribar Santi Mina a l'Audiència Provincial d'Almeria per a la vista oral de març / Europa Press

Però l'advocada va intentar desacreditar-lo d'una forma molt controvertida. Li va preguntar al detectiu que va estar seguint la víctima el 2019 si "portava faldilles i roba ajustada". Ara, poc més d'un mes després de la vista, el tribunal ja ha resolt i Santi Mina haurà de passar un temps entre reixes.

El seu club, el Celta de Vigo, s'ha pronunciat mitjançant un breu comunicat oficial, on s'explica que, a l'espera de la defensa del jugador, ha quedat apartat de l'equip. "Arran de la sentència de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial d'Almeria, emesa avui, el RC Celta ha decidit l'obertura d'un expedient disciplinari al jugador Santiago Mina per dilucidar les seves responsabilitats laborals en vista d'aquesta resolució.

Per aquesta raó i de manera cautelar, s'ha decidit apartar el jugador, provisionalment, dels entrenaments del primer equip, sense perjudici que continuï realitzant les activitats que a aquest efecte li indiqui el club. El RC Celta respecta el dret de defensa del jugador, però es veu en l'obligació de prendre mesures davant aquests fets que menyscaven de forma notòria la imatge del club i atempten directament contra els seus valors, mostrant una vegada més el seu rebuig més absolut cap al delicte tipificat a la resolució judicial."

David Goldar Ibiza Europa Press
David Goldar, jugador de l'Eivissa, ha quedat absolt / Europa Press

No obstant, en totes aquestes setmanes en què s'esperava la decisió de la magistrada, el davanter ha continuat jugant com un més. La seva última aparició va ser diumenge passat, quan va jugar 76 minuts en l'empat a un dels celestes a Granada. El seu entrenador, Eduardo Coudet, fa setmanes, va dir que "som innocents fins que la justícia digui el contrari", i per això el convocava. Ara, amb la condemna sobre la taula, Mina, de 26 anys, estarà un temps a l'ombra, amb el dubte de si se'l tornarà a veure jugar un partit de futbol.

 

Imatge principal: Santi Mina, jugador del Celta de Vigo / Europa Press