L'actual Champions League té data de caducitat. La UEFA presentarà el pròxim mes d'agost el nou format de la màxima competició europea que comptarà amb la participació de 32 clubs repartits en quatre grups de vuit equips cadascú i entrarà en vigor a partir de la temporada 2024/2025, segons ha avançat El Partidazo de Cope.

32 equips repartits en quatre grups de vuit equips

La fase inicial la disputaran 32 equips durant 14 jornades. Els primers quatre de cada grup es classificaran directament pels vuitens de final; l'últim classificat de cada grup descendirà de la Champions a l'Europa League; els sisens i setenes de cada grup jugaran un play-out per evitar el descens a l'Europa League.

Liverpool Champions EFE

El Barça i el Reial Madrid han votat a favor d'aquest nou format, però la resta de clubs espanyols que pertanyen a l'ECA (Associació de Clubs Europeus) han votat en contra. Es tracta d'Atlètic de Madrid, Sevilla, València, Athletic, Vila-real, Reial Societat i Màlaga.

El nou format de Champions amenaça les lligues i és que es premiaria als clubs més grans i que més història tenen i es devaluaria la competició domèstica. La Lliga també està en contra d'aquesta nova versió del torneig i estima pèrdues d'un 33%. Per la seva part, la Premier League també s'oposa.

"Perilloses conseqüències" del nou format de la Champions

Els canvis per la nova competició podrien tenir "perilloses conseqüències" en les lligues europees, ja que es reduirien els ingressos per drets audiovisuals entre el 31 i el 52%, segons un informe que ha tingut accés EFE. Entre aquestes xifres, el 20-40% correspondria als drets nacionals i el 10-12% als drets internacionals.

Pilota Champions Tottenham Liverpool EFE

Actualment, els equips es classifiquen per les competicions europees (Champions i Europa League) segons els resultats a les lligues i el que pretén el nou format és que se segueixin uns criteris diferents.

L'accés a la primera temporada de la Champions serà segons el coeficient històric, però el que encara no està clar és sota quines premisses. Les possibilitats serien la classificació històrica dels últims quatre anys, el coeficient UEFA a cinc anys o el mateix coeficient a 10 anys, segons l'informe citat anteriorment.  

A més, es crearia una nova competició i hi hauria la Champions, l'Europa League 1 i l'Europa League 2. La UEFA planteja que hi hagi un sistema d'ascensos i descensos i que es pugui pujar de categoria de l'Europa League 2 a l'Europa League 1 i de l'Europa League 1 a la Champions. Els descensos es produirien en sentit contrari.