L'Audiència Nacional ha ordenat al jutge José de la Mata reobrir el cas Neymar per processar el davanter brasiler, el seu pare, l'expresident del Barça Sandro Rosell i el Santos (equip del qual procedia Neymar) pel suposat engany en el preu del traspàs al fons brasiler DIS, gestor del 40% dels fons federatius del davanter.

La secció quarta de la sala penal ha revocat avui en un acte la decisió de De la Mata d'arxivar aquest cas en contra del criteri de la Fiscalia i l'ordena reobrir-lo perquè dicti l'acte de transformació de les diligències prèvies en procediment abreujat (equivalent al processament en el sumari).

L'Audiència Nacional ha admès d'aquesta manera el recurs de la Fiscalia contra la decisió d'arxiu de De la Mata, que va considerar que les conductes denunciades en la querella interposada pel fons DIS -els contractes de traspàs del jugador subscrits el 2011 i 2013-, si bé poden tenir "repercussions esportives, ètiques i disciplinàries", no encaixen en un procediment penal. 

El fiscal del cas José Perals va demanar processar Neymar, el seu pare, Rosell, i l'expresident del Santos Odilio Rodrigues, així com el Barcelona i el Santos com a persones jurídiques, i la mare de Neymar, Nadine Gonçalves da Silva, i l'empresa familiar N&N Consultoria, com a partícips a títol lucratiu en el delicte de corrupció entre particulars.

Per adoptar aquesta decisió, la Sala ha examinat en primer lloc dos contractes subscrits el 15 de novembre i el 6 de desembre del 2011 per conèixer les condicions de transferència del jugador i ha conclòs que hi ha indicis del delicte de corrupció ja que "mitjançant la firma dels contractes es va alterar el lliure mercat del fitxatge de futbolistes".

El tribunal entén que el Barça, representat per Rosell, es va concertar amb Neymar i amb la societat familiar N&N, formada al 50% pels seus pares, per assegurar el fitxatge del jugador amb un avançament de 40 milions d'euros, cos que, segons el parer del fiscal, va alterar el mercat de fitxatges perquè davant una oferta millor per al Santos com una del Reial Madrid de 36 milions, "el jugador es va decantar per una altra via no permesa en l'àmbit de la FIFA".

El Barça, disconforme

El club s'ha pronunciat en contra de la decisió de l'Audiència Nacional de reobrir el cas Neymar. Tal i com havia expressat davant el Jutge instructor, el Barça mantindrà la tesis que ha defensat durant tot el procés. En un comunicat a la seva pàgina web, el club assenyala que "demostrarà la innocència de tots els investigats".