Cada temporada, els futbolistes de les categories inferiors del Barça i l'Espanyol són temptats amb suculentes ofertes de clubs estrangers, que els hi ofereixen projectes esportius ambiciosos i uns salaris de primera categoria. En moltes ocasions el destí dels fugats és Anglaterra, i és que entitats com el Manchester City, l'Arsenal o el Chelsea no tenen cap inconvenient en oferir xifres astronòmiques als nanos -i també als seus pares- per tal d'adquirir els seus serveis. Ara, però, les coses canviaran. L'entrada en vigor del Brexit al Regne Unit tindrà moltes conseqüències en tots els àmbits de la vida, també en el futbol

Amb el Brexit, els clubs de la Premier League ja no podran fitxar promeses d'entre 16 i 18 anys d'altres lligues. L'article 19 del Reglament sobre l'Estat i la Transferència de Jugadors de la FIFA especifica que només es permet el traspàs de jugadors menors d'edat d'entre 16 i 18 anys en territori de l'Espai Econòmic Europeu. Un Espai que el Regne Unit abandonarà durant els pròxims onze mesos.

eric garcia richarlison city everton efe

EFE

Aquest fet impedirà que els clubs anglesos repeteixin jugades com la de Cesc Fàbregas, Ignasi Miquel o Héctor Bellerín; tres futbolistes que, essent adolescents, van deixar La Masia per provar fortuna a l'Arsenal. D'exemples, però, n'hi ha molts, també a l'Espanyol. Pablo Maffeo o Óscar Tarensi, dues perles blanc-i-blaves, van abandonar la Ciutat Esportiva Dani Jarque per enrolar-se al Manchester City. L'idil·li del club skyblue amb els jugadors catalans, de fet, ha anat en augment. Els fitxatges d'Éric García i Adrián Bernabé, dos cadets del Barça, van ser algunes de les seves operacions més mediàtiques. 

"Aquests casos no es podran repetir. Els clubs de la Premier han fet moltes adquisicions al mercat juvenil, algunes amb molt d'èxit i altres amb menys, perquè al final només són xavals. Es reduiran aquestes circumstancies perquè serà impossible legislativament", defensa a EFE el tècnic espanyol Víctor Oltra, ara al Leeds United.

El Barça i l'Espanyol no haurien d'estar tranquils -el mercat francès i italià segueix exhibint múscul- però com a mínim poden oblidar-se de l'amenaça de la Premier. I tot gràcies a un referèndum.