El Regne Unit s'acomiada de la Unió Europea de manera irrevocable. A partir d'aquest 31 de gener, els britànics començaran a viure un període de transició que lentament trencarà un acord iniciat el 1973 i sentenciat el passat 23 de juny de 2016, quan va tenir lloc el referèndum sobre la permanència de la nació a la UE. El Brexit tindrà conseqüències en gairebé tots els àmbits de la vida, inclòs el futbol. 

El visat, qüestió clau

Ara per ara els futbolistes de la Premier League poden signar contractes amb els clubs de la lliga sense necessitat de tenir un visat o un permís de treball. Aquesta normativa, però, podria canviar després del Brexit.

La legislació vigent per a extracomunitaris estableix que poden signar un nou contracte aquells futbolistes que hagin disputat el 30 per cent dels partits amb la seva selecció en els darrers dos anys abans de l'acord. Un marc legal que es té en compte sempre que la selecció estigui en els deu primers llocs del rànquing FIFA. Si està entre l'11è i el 20è lloc necessiten haver jugat el 45 per cent dels encontres, entre el 21è i el 30è, el 60 per cent; i del 30è en endavant, el 75%.

juan mata manchester united efe

EFE

Amb la reglamentació vigent, doncs, futbolistes com els espanyols Juan Mata (Manchester United) o César Azipilicueta (Chelsea) podrien veure's afectats pel Brexit. No són els únics. Segons un informe del diari The Guardian, dos terços dels jugadors de la UE no complirien els requisits per aconseguir un visat.

Incertesa i oportunitat

Ara per ara, la realitat és que no hi ha cap normativa o legislació preparada per combatre els afectes negatius que el Brexit pugui tenir sobre el futbol anglès. Ho explicava el tècnic espanyol Víctor Oltra, ara al Leeds United, en declaracions a EFE: "No tenim cap comunicat oficial per part la FA (Federació anglesa) o de la EFL (Lliga anglesa) perquè no hi ha res decidit".

El què és evident, però, és que una restricció d'aquest tipus al mercat més poderós del món obligaria als clubs a reformular les seves estructures esportives. El jugador britànic, oblidat pels grans clubs de la Premier, podria tornar a entrar en escena.

mahrez city efe

EFE

Actualment la FA permet inscriure un màxim de 17 jugadors estrangers per equip, una xifra que, segons The Times, podria passar a ser de 12 noms. Clubs com el Manchester City, el Chelsea o el United compten amb una gran nòmina d'estrelles estrangeres per fer oblidar el jugador local, fet que queda reflectit en un estudi del Cies Football Observatory, que revela que el curs passat els futbolistes britànics només van disputar el 35,2% dels minuts totals.

La via Noruega

En qualsevol cas, i tot esperant que els organismes futbolístics del Regne Units es pronunciïn de manera oficial, una de les vies que es contemplen és la que han seguit nacions com Noruega, Suïssa o Islàndia.

mourinho efe

EFE

Totes elles no formen part de la UE, però tot i així els seus futbolistes no comptabilitzen com a extracomunitaris gràcies a un acord de lliure comerç. Amb un Brexit "tou", el Regne Unit podria inscriure's a l'Espai Econòmic Europeu, fet que permetria imitar el model d'aquests països.