El Brasil de Dani Alves és campió olímpic. Victòria a la pròrroga contra Espanya (2-1), que s'ha de conformar amb la medalla de plata als Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Malcom Oliveira, un ex del Barça, ha decidit la medalla d'or amb un gol definitiu en el temps extra.

Brasil és Brasil

Era la final esperada i no ha decebut. No ha estat el millor partit de futbol de la història, però vist el joc de tres setmanes a Tòquio, el nivell ha estat prou alt. I no ha estat gràcies a una selecció espanyola amb poques idees. Els de Luis de la Fuente, cansats de tants partits en pocs dies, han estat desapareguts. I això ho han aprofitat els brasilers, capitanejats pel veterà Dani Alves.

Oyarzabal es mostrava impetuós, però ningú l'ha acompanyat. Asensio, absent; Dani Olmo, nerviós; i Pedri, saturat. Si ofensivament no tenien el dia, en defensa havien de donar gràcies a Zubimendi, apareixent en cada ocasió que s'havia de treure aigua de l'àrea pròpia.

Dani Alves Pedri Brasil Espana EFE

Dani Alves i Pedri durant una acció del partit / EFE

El Brasil feia por amb les curses d'Antony i el perill constant de Richarlison. I amb els atacs constant de la canarinha, finalment han obtingut el premi al minut 38 gràcies a un penal comès per Unai Simón després d'una sortida descontrolada. I Richarlison, un dels protagonistes de la primera meitat, ha fallat des dels onze metres.

Però la decepció brasilera ha durat poc perquè en l'última jugada de la primera part s'ha mogut el marcador. Cunha s'ha aprofitat d'una errada de juvenil de Pau Torres i ha marcat el primer gol a plaer. Brasil és Brasil jugui qui jugui.

Reacció d'Espanya

Però aquests Jocs Olímpics han estat molt imprevisibles. Han entrat al camp Carlos Soler i Bryan Gil al descans, i això ho ha aprofitat Espanya per reaccionar. Fins aquest moment no havia fet res de mèrit. I al quart d'hora de la segona meitat, golàs d'Oyarzabal per empatar el duel després d'una assistència de Soler.

I amb el gol, el partit s'ha trencat. Cada vegada menys minuts per acabar el partit i ningú volia una nova pròrroga. Espanya ha tingut minuts de domini i de crear perill, però Brasil s'ha centrat en provar els contracops. Diverses intervencions de mèrit del blaugrana Eric Garcia i els espanyols veient com se salvaven. I abans del temps extra, dos travessers espanyols: d' Óscar Gil i de Bryan Gil.

Malcom decideix l'or

I a la pròrroga, encara més ritme. El Brasil és qui ha manat en el joc i en les ocasions. I amb l'entrada al camp de l'exblaugrana Malcom, el més actiu del temps extra, Espanya ha patit molt. Bones intervencions d'Unai Simón i d'una defensa espanyola que ha passat de ser de quatre jugadors als onze defensant.

Però si a la primera part de la pròrroga es veia clar qui volia el gol, a la segona finalment ha arribat. I ha estat Malcom qui, al contracop i deixant en evidència el madridista Jesús Vallejo, ha fet el gol de la victòria al minut 108. A última hora i a la desesperada, Espanya ha posat tothom a dalt, però no ha pogut forçar els penals.

Or per al Brasil, amb Dani Alves engrandint la seva llegenda, i plata per a Espanya. I en uns nous Jocs Olímpics —des del 1996— que Espanya no guanya cap or en un esport col·lectiu.

Imatge principal: la selecció espanyola s'ha penjat la medalla de plata a Tòquio / EFE