L'andana de Fröttmaning roman tranquil·la abans de rebre la batalla entre dos dels colossos a Europa. Quasi la majoria dels 75.000 espectadors que ompliran demà l’estadi hauran de passar prèviament per aquesta perifèrica estació de metro, inaugurada el 30 de juny de 1994 i pràcticament desapercebuda fins que l’any 2005 el Bayern i el TSV 1860 München —el segon equip de la ciutat— van mudar-se a l’Allianz Arena.

Als exteriors de l’estadi, l’aparent normalitat d’un dia qualsevol. L’escassa activitat la generen els grups turístics disposats a realitzar el tour “Bayern Erlebniswelt” que recorre les entranyes de l’Allianz Arena. Cap indici de partit de Champions més enllà d’algun adhesiu dels Fanatics Ultras Sevilla FC, que recorda la darrera visita del conjunt andalús a terres alemanyes. De fet, si no fos per la presència d’algunes unitats mòbils de radiotelevisió ningú diria que en menys de 36 hores es disputarà un dels partits claus de la temporada.

El Bayern és l’únic conjunt que aquesta temporada pot aspirar al triplet, una fita que ja va aconseguir Jupp Heynckes amb el club l’any 2013. L’equip bavarès ja ha fet els deures a Alemanya —són campions per sisè any consecutiu de la Bundesliga i estan classificats per a la final de la DFB-Pokal— i ara vol treure’s l’espina que arrossega a la Champions League davant l’equip que l’any passat els va apartar de la màxima competició europea.

Aquell duel de quarts de final es va decantar a favor dels blancs per un global en l’eliminatòria de 6-3. Malgrat la diferència en el marcador, el partit de tornada es va haver de resoldre a la pròrroga, on es van desencadenar polèmiques decisions arbitrals que encara couen a Munich. La controvertida expulsió d’Arturo Vidal i els dos gols de Cristiano Ronaldo en fora de joc són imatges que perduren a la retina dels dirigents bavaresos.

En acabar aquell partit es van succeir declaracions plenes d’impotència des de tots els estaments del club, tal com recentment també ha passat amb la Juventus. No obstant això, en aquesta ocasió el Bayern vol allunyar el punt de mira sobre l’àrbitre. “Ningú té cap dubte que demà el camp serà una olla a pressió, però l’estratègia que ha seguit el Bayern per preparar aquest partit és la de no caldejar l’ambient”, assegura Javier Cáceres, periodista del Süddeutsche Zeitung i un dels qui millor coneix l’entorn del gegant bàvar, en declaracions a El Nacional.

La recepta del màxim mandatari del Bayern ha estat limitar-se a donar com a favorit el Reial Madrid. De portes cap a dins han fet una mirada retrospectiva i han recordat el contraproduent clima de sobreexcitació que van generar a les semifinals del 2015, on van encaixar una sonora golejada per 0 a 4. Per aquest matx han optat per la cautela i conseqüentment han estat molt curosos amb el llenguatge emprat. La imatge d’un desbocat Buffon o de les acusacions de suborn de Chiellini contrasta amb la idea de rebaixar la tensió i és per això que el mateix Heynckes ja s’ha encarregat de deixar clar en la roda de premsa prèvia que “ningú pot comprar la Champions”.

A Marienplatz, la plaça on els aficionats muniquesos acudeixen a celebrar els títols, ha calat aquesta idea i analitzen dos factors al respecte: el primer és que queden encara els 180 minuts per jugar i consideren que posar en tela de judici al col·legiat significaria entrar en una dinàmica que distrauria l’atenció dels jugadors. La segona circumstància, però no menys cabdal, és que hi ha un enorme respecte per als blancs, un equip que no cau a la Champions des de l’abril del 2015.

Arturo Vidal se salta el protocol

En consonància amb el seu indomable esperit, l'única veu discordant d’aquesta harmònica prudència ha estat la d’Arturo Vidal, qui precisament es perdrà —com a mínim— el partit d’anada després d’una intervenció al genoll. El migcampista del Bayern no es va contenir després del sorteig de semifinals i va expressar públicament a les xarxes el seu desig de venjar-se del Reial Madrid. Precisament, l’enuig de Vidal ja va ser captat per les càmeres quan, a través d’un portàtil, va veure el polèmic penal que va transformar Cristiano Ronaldo contra la Juventus.

La premsa sí que escalfa motors

A Munich era un secret a crits que el Reial Madrid era l’equip a evitar en el sorteig de Nyon. És per això que quan Andrí Xevtxenko —ambaixador de la final de Kíev— va emparellar la bola del Bayern amb la del Madrid a tothom li va venir a la memòria el que va succeir l’any passat.

Instants després de donar-se a conèixer l'encreuament de semifinals, el setmanari Sport Bild, el més llegit d’Europa en el seu àmbit, va afanyar-se a assenyalar en una llista “els errors de Viktor Kassai” (l’àrbitre del partit de tornada). Per la seva banda, el Süddeustche Zeitung, el segon diari més important d’Alemanya, va parlar de “ferides obertes i comptes pendents” en el clàssic europeu per excel·lència. I finalment, l’Abendzeitung, un regional diari que enguany farà 70 anys d’ençà de la seva primera publicació, va ser un dels més contundents en qualificar aquell 18 d’abril del 2017 com “un dia negre en la història del club muniquès”.