Vitinho, Gabriel Novaes, Robert Gonçalves, Marlon Santos, Keirrison, Henrique... tots ells jugadors del Barça fitxats en els últims 12 anys. Algú els recorda? Doncs segurament no. El Barça ja fa anys que és un club que finança el futbol brasiler pels seus milionaris fitxatges de joves promeses que destaquen (o no tant). André Cury i l'empresa de representació Traffic han estat dos dels principals influents dels negocis del club català al Brasil, que s'han fet durant els mandats de Joan Laporta, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu.

Però més enllà de la influència de Traffic, el Barça ha estat el valedor de negocis ruïnosos amb jugadors brasilers que des de ja es podrien ensenyar a les carreres econòmiques i de gestió d'empreses perquè ningú els repeteixi.

Amb el fitxatge d'avui de Gustavo Maia per 4,5 milions d'euros —que ni ha debutat amb el primer equip del Sao Paulo—, i els d'aquesta temporada d'Emerson Royal (cedit al Betis), Matheus Fernandes (cedit al Valladolid), Matheus Pereira (Barça B) i Igor Gomes (Juvenil A), continuen augmentant el número de brasilers relacionats amb el Barça.

Marlon Messi Barça FC Barcelona

Marlon i Messi celebrant un gol

El negoci de Traffic i d'André Cury

Des del 2008, amb la iniciació de Traffic dins l'ecosistema Barça, no paren d'arribar joves futbolistes brasilers que, molts d'ells, no arriben ni a debutar. Casos com els d'Henrique o Keirrison són potser els més emblemàtics per ser els primers. Però des d'aleshores, i amb l'arribada de Neymar Jr al 2013 per 50, 60, 70, 80 o 90 milions —també amb l'aparició col·lateral de l'anomenada Traffic—, s'han incentivat aquests negocis. Recordem que amb el fitxatge de Ney també es van pagar 7,9 milions per un dret preferencial amb Víctor Andrade, Giva i Gabriel Barbosa. Cap d'ells ha triomfat.

Qui sí ho ha fet ha estat André Cury, fins fa poc a sou del Barça i agent de Traffic, que va fer fortuna amb el fitxatge del millor brasiler de l'última dècada, Neymar, pel club blaugrana. Amb carta blanca del Barça per portar joves promeses brasileres, s'han fitxat més d'una desena de futbolistes del país sud-americà amb dubtós nivell. Douglas, una toia que va comprar el Barça per 5,5 milions d'euros al 2014 i amb Traffic de fons. Yerry Mina, un altre dels negocis. Igual que Vitinho, que va jugar cedit al Barça B i el club blaugrana tenia una opció de compra de 12 milions d'euros que ningú va pagar perquè no ho valia.

Yerry Mina Barça presentació   EFE

Yerry Mina al costat de l'escut del Barça

Només se'n salven tres

Però més enllà de l'escàndol de Traffic al llarg dels últims anys, que s'ha fet d'or gràcies al Barça venent jugadors a un preu molt més alt del que marcava el mercat i d'unes generoses comissions, el clan brasiler ha arribat per totes bandes. Amb Gustavo Maia continua augmentant el nombre de futbolistes brasilers que fitxen pel Barça. I ja en van 18 des del 2008. De mitjana, més d'un per temporada.

Pel rendiment esportiu ofert només es salven Dani Alves, Adriano Correia i, en certa manera, Neymar. I són gairebé 500 milions invertits en brasilers en els últims 12 anys, dels quals poc menys de 200 han estat fitxatges de jugadors sense experiència contrastada a Europa.

Neymar escut Barca FC Barcelona

Neymar al costat de l'escut del Barça

El Barça és una caixa de sorpreses que continua fent negocis al Brasil. I en aquest últim any, en el qual hi ha hagut un ERTO i s'ha patit molt econòmicament per la crisi del coronavirus, hi ha hagut rècord de fitxatges brasilers.

Brasilers fitxats pel Barça des del 2008