La Fundació Barça i UNICEF han llançat un informe aquest aquest dijous en el qual asseguren que l’esport millora els resultats educatius i el desenvolupament d’habilitats dels nens i nenes i contribueix al seu benestar i perspectives de futur.

En un Auditori 1899 ple a vessar, el Barça i l’agència de protecció dels infants han presentat Getting into the Game: Understanding the Evidence for Child-Focused Sport for Development, l’informe que ha permès extreure aquestes conclusions “després d’un treball de recerca desenvolupat en 100 països del món”.

Michal Robinson

FC Barcelona

L’informe especifica que l’esport permet unir components educatius i socials i destaca la tasca dels entrenadors, que juguen “un paper fonamental” per la protecció dels infants. La investigació, això sí, matisa que l’esport també pot augmentar l’exposició a la violència, l’explotació i l’abús si no es du a terme de forma correcte.

Una eina per millorar

Maria Vallès, directora general de la Fundació Barça, ha destacat que l’informe és el primer pas per tenir un impacte més gran en el sector de l’ajuda als més vulnerables. “A partir de demà treballarem per difondre els resultats, però cal aprofundir-hi i pensar com el Barça i UNICEF poden tenir més impacte. L’esport és una eina increïble per millorar la vida dels nens, però necessitem més evidències i proves i seguir treballant”, ha dit.

Per la seva banda, la directora executiva adjunta d’UNICEF, Charlotte Petri Gornitzka, ha assegurat que l’esport “permet introduir altres temes més importants com l’educació o el sentir-se inclòs”, però ha destacat la importància de fer-ho de manera idònia. “No cal enganyar-se, el futbol és com l’educació, pot ser correcte o no. Cal inculcar bons valors al món”, assegura.

4 testimonis que han canviat les regles

La part més emotiva de l’acte ha tingut lloc quan quatre testimonis que han utilitzat el futbol per canviar la seva realitat han explicat la seva experiència.

Lilian Thuram Khalida Popalzai Mohammed Sidibay Rodrigo Mendes

FC Barcelona

Lilian Thuram, exjugador del Barça i campió del món amb França; Khalida Popal, futbolista afganesa i cara visible de la rebel·lió feminista al seu país; Rodrigo Mendes, esportista i discapacitat físic; i Mohamed Sidibay, exnen soldat i actual ambaixador per la pau; han explicat com el futbol va ajudar-los a integrar-se i capgirar la situació dramàtica que vivien per les seves respectives condicions.

També ha participat en l’acte l’exfutbolista i periodista Michael Robinson. L’anglès ha volgut lloar la relació entre el Barça i UNICEF perquè “dona oportunitats a qui no en té”, i ha destacat que “el futbol que es juga al Camp Nou inspira a milers de nens del món”. “El futbol t’ensenya a ser membre d’un equip, a tenir companys i a saber admirar el rival. Et permet conèixer l’èxit i el fracàs i tractar-los amb la mateixa indiferència”, ha sentenciat.

Una unió que ve de lluny

El Barça i UNICEF treballen junts des de l’any 2006, quan la junta de Joan Laporta va signar un acord “de valor incalculable” amb l’organització.

Des de llavors, i segons assegura el vicepresident del club i la Fundació, Jordi Cardoner, el Barça ha invertit 2 milions anuals -19 en total- per garantir el benestar dels infants. “Per nosaltres és una inversió en pau, així protegim infants vulnerables”, diu.

Jordi Cardoner

FC Barcelona

Cardoner ha destacat que el Barça va “revolucionar el món del futbol” quan va incloure UNICEF en la seva samarreta i ha reivindicat el dret dels nens i nenes de practicar esport. “És una eina de canvi per prevenir la violència i integrar socialment. Quan veiem que nens locals i refugiats juguen junts sense problemes, sense pors ni dubtes i poden conviure, és quan els culers ens sentim orgullosos de la nostra feina”, ha sentenciat.