El Barça no perdona i segueix sumant. Els futbolistes d'Ernesto Valverde han derrotat el Rayo Vallecano (3-1) després de remuntar un gol inicial de Raúl de Tomás amb tres dianes de Gerard Piqué, Leo Messi i Luis Suárez. Mentre el Reial Madrid implosiona, al Camp Nou s'ha viscut una victòria rutinària contra el penúltim classificat. No ha estat el Barça més brillant de la temporada però sí un dels més sòlids. Contra el Lió probablement caldrà millorar, però ara per ara el Barça fa palès que la Lliga està pràcticament sentenciada.

Piqué exerceix de líder

Després d’una gran festa sempre costa més tornar a treballar. El Barça afrontava el partit contra el Rayo després d’haver eliminat el seu etern enemic a la Copa i la Lliga, i el cert és que el penúltim rival de la classificació no semblava el rival més propici per seguir amb el ganivet entre les dents.

Valverde havia advertit en la roda de premsa prèvia a l’enfrontament que guanyar el Rayo era necessari per fer valer la victòria al Santiago Bernabéu, però la intensitat del Barça en els primers minuts ha indicat que els futbolistes blaugrana encara estaven de ressaca.

Així, durant els 20 primers minuts el Barça s’ha dedicat a controlar la pilota amb una desimboltura total, però sense aproximar-se amb perill a la porteria de Stole Dimitrievski. Només Luis Suárez, amb un xut amb rosca des de fora l’àrea, ha aconseguit animar els milers de turistes que avui han omplert el Camp Nou.

Busquets Coutinho Barca Rayo Vallecano EFE

El Rayo, en canvi, ha estat increïblement efectiu en l’única ocasió que ha tingut a la primera meitat. Raúl de Tomás, el seu millor home, s’ha vestit de Cristiano Ronaldo i ha afusellat Ter Stegen amb un bon cacau des de fora l’àrea en un contraatac letal.

La diana dels de Vallecas, però, no ha inquietat ni un pèl als jugadors del Barça. Com si poguessin remuntar en el moment en què els hi convingués, Leo Messi, Gerard Piqué i Sergio Busquets han començat a tocar la pilota amb rapidesa i precisió, fet que ha desendreçat la defensa del Rayo –la segona més golejada de la Lliga– sense remei.

El desencertat Coutinho ha tingut l’ocasió d’empatar després d’aprofitar una gran jugada de Messi i Arturo Vidal, però el seu xut, escarransit, ha acabat a mans del porter visitant. Mentre el migcampista xilè avui no ha desentonat, el brasiler ha tornat a desesperar la parròquia culer.

I enmig dels laments, un líder. Imponent dins i fora del terreny de joc, Gerard Piqué s’ha elevat més que ningú en una falta picada per el 10 quan quedaven poc més de cinc minuts pel descans. Amb l’ajuda de Dimitrievski, el central català ha anotat el seu quart gol a la Lliga i, com si fos una disputa amb Enric Millo, ha decidit que aquesta batalla tampoc la volia perdre.

Amb la Champions al cap

La sensació al Camp Nou indicava que el Barça remuntaria el partit amb facilitat, però Valverde no ha volgut arriscar i ha mogut fitxa ben aviat. Potser per donar-li descans abans de la tornada de Champions contra el Lió o potser per aconseguir més verticalitat, el tècnic extremeny ha deixat al vestidor a Arthur i ha apostat per Ousmane Dembélé. El resultat només ha tardat 5 minuts en arribar.

L'extrem francès ha realitzat una passada en profunditat per Nélson Semedo i aquest ha estat atropellat pel català Jordi Amat dins de l'àrea. Penal molt clar i gol de Leo Messi, el 26è a la Lliga, per posar les coses al seu lloc. El rival no era el Reial Madrid, però el Barça un dia més es tornava a imposar en el marcador.

La diana de Messi ha estat una punyalada pel Rayo, que s'ha començat a descompondre progressivament. Per provar de salvar el seu equip -i qui sap si també el seu cap- Míchel ha desfet la defensa de cinc i ha fet entrar José Ángel Pozo, un mitjapunta, en el lloc de Jordi Amat.

Piqué Arturo Vidal Barça Rayo Vallecano EFE

Minuts més tard, i amb la idea de lligar els tres punts, Valverde ha contraatacat apostant per Ivan Rakitic en el lloc d'un xiulat Coutinho. La jugada no li ha pogut sortir millor. Un minut després d'entrar, el croat li ha regalat el tercer gol del Barça a Luis Suárez després d'una gran combinació entre els dos futbolistes. L'uruguaià ha sumat així el seu 17è gol al campionat domèstic, on només el supera el seu company, amic i veí Messi.

El Barça recupera la distància de 7 punts sobre l'Atlètic de Madrid, que aquesta tarda havia guanyat el Leganés (1-0), i amplia el marge sobre el Reial Madrid per acabar d'enfonsar l'equip de Santiago Solari, que aquest diumenge viatja a Zorrilla. La victòria sobre el Rayo Vallecano fa palès que la Lliga serà blaugrana, però ara queda un nou repte més important, la Champions League. Dimecres que ve, al Camp Nou, nova parada per arribar a la final del Wanda.