Una important campanya impulsada per Òmnium Cultural i per l'UFEC (Unió de Federacions Esportives Catalanes) que té per objectiu l'ús del català al món de l'esport. Un ús que, d'altra banda, segons apunten des de les entitats, es troba en una tendència decreixent.

El partit davant de l'Atlètic de Madrid és l'escollit per donar el tret de sortida a l'esmentada campanya. Serà el 23 d'abril, un dels dies marcats al calendari de Catalunya, i un dels dies més bonics i especials, ocasió idònia per llançar un missatge i que cali en la societat.

Ansu Fati Atlètic de Madrid Barça / Foto: EFE
Ansu Fati durant un Atlètic de Madrid - Barça de la Lliga / Foto: EFE

"Comparteix el català"

Com dèiem, el partit, que es disputarà el dia de Sant Jordi, acollirà la primera gran acció de la campanya. D'aquesta manera, es mostrarà l'adhesió a un manifest per fomentar la utilització del català en l'esport, per part del FC Barcelona, un dels clubs col·laboradors.

En la prèvia del partit es llegirà l'esmentat manifest i hi haurà parades informatives als voltants del Camp Nou, una pancarta gegant, s'emetrà un vídeo al marcador de l'estadi i, la traca final, es desplegarà un mosaic sota el lema "comparteix el català" i els colors de la senyera.

El Camp Nou buit després d'un partit del Barça / Foto: Europa Press
El Camp Nou buit després d'un partit del Barça / Foto: Europa Press

El FC Barcelona és un dels millors ambaixadors del català, no només a Catalunya, sinó al món. A més, la data no ha estat escollida a l'atzar, un dels dies més especials a Catalunya, amb un dels rivals que més expectació genera i de la capital. Ocasió immillorable. 

Hi haurà més accions

El partit entre Barça i Atlètic de Madrid no serà l'única acció que es durà a terme per fomentar el català. La campanya es durà a terme en els diferents esdeveniments esportius que tindrà Catalunya a finals del mes d'abril i durant els següents mesos.

L'objectiu de l'UFEC i Òminum és el d'arribar a més de 100.000 adhesions al manifest. Una xifra que, a simple vista, pot semblar una mica pretensiosa, però a Catalunya hi ha 71 federacions, 12.500 clubs i 750.000 esportistes, entre federats i esport escolar.

Mosaic Camp Nou Barça Reial Madrid Efe
El Camp Nou fent un mosaic durant un partit del Barça davant el Reial Madrid / Foto: EFE

Se sumaran els principals clubs de Catalunya, però no només ells. Cares conegudes del país i grans esportistes, així com periodistes, ambaixadors i fins i tot influencers, també s'uniran a la causa. Les seleccions catalanes de tots els esports també jugaran un gran paper. Tot perquè a Catalunya es parli en català.