La bola del Barça estarà aquest divendres en el sorteig dels quarts de final de la Champions League després de superar el Nàpols per 3-1. Els blaugrana han hagut de patir, contra un rival combatiu i perillós en les centrades laterals, però han aguantat els mals moments i han sabut esprémer els bons, al començament i al final del partit, per aconseguir l'anhelada classificació per als quarts de final, per tornar a ser un dels 8 millors equips d'Europa. El Barça ha estat bé de forma coral, encara que es pot destacar l'exhibició que ha donat Cubarsí, segur en defensa davant d'Osimhen i deliciós en la sortida de la pilota, fins a acabar sent ovacionat pels més de 50.000 espectadors que han omplert Montjuïc.

Xavi Hernández ha apostat per un 11 arriscat, conscient que es tractava d'un partit a vida o mort. I és que el tècnic ha posat en l'alineació titular Cubarsí, Fermín López i Lamine Yamal, la qual cosa ha significat la suplència d'Íñigo Martínez, Joao Félix i Víctor Roque. Amb Ter Stegen a la porteria, la defensa l'han format Koundé, Araujo, Cubarsí i Cancelo. En el centre del camp, els elegits han estat Christensen, Gündogan i Fermín López, mentre que el trident ofensiu ha estat per a Raphinha, Lamine Yamal i Lewandowski.

Barça celebració gol Nàpols / Foto: EFE
Els jugadors del Barça, celebrant l'1-0 contra el Nàpols / Foto: EFE

Gran inici i ressorgir del Nàpols

El Barça ha començat molt bé el partit, molt endollat des del xiulet inicial. L'equip ha pressionat molt a dalt, anul·lant el Nàpols, i amb la pilota ha estat molt precís i elèctric. Abans del minut 1, Lamine Yamal ja ho ha intentat, amb uh xyt alt. Amb Gündogan a la sala de màquines i un Lamine Yamal estel·lar, el Barça ha desarborat el Nàpols, incapaç de sortir de la seva àrea. En el minut 9, Fermín ha disparat massa creuat, però el 15' ja no ha fallat. L'acció l'ha iniciat Raphinha, que ha fet una bona centrada rassa. Lewandowski ha deixat passar la pilota i Fermín, arribant des de darrere, ha inaugurat el marcador. I en plena voràgine blaugrana ha arribat el segon. Lamine Yamal ha iniciat una gran diagonal i ha assistit Raphinha. El brasiler ha rematat al pal, però el rebot ha anat a peus de Cancelo, que ha marcat el 2-0. El gol ha donat ales al Barça, que ha jugat molt bons minuts, fins que ha arribat el més inesperat.

I és que el partit ha fet un gir a la mitja hora, quan Brahmani, en una acció aïllada, ha aconseguit el 2-1. Sense fer res, el conjunt italià s'ha vist dins de l'eliminatòria i s'ha apoderat del partit. Només 3 minuts després, de fet, ha tingut l'empat, en una excel·lent rematada de cap de Di Lorenzo que Ter Stegen ha enviat a córner amb una gran intervenció. En el tram final de la primera part, el Barça ha reaccionat i en el minut 40 ha pogut marcar el tercer, en una altra gran jugada de Lamine Yamal. L'extrem ha fet una gran passada a Lewandowski, que s'ha girat bé, però ha disparat mossegat.

Fermín López Joao Cancelo celebració gol Barça Nàpols / Foto: EFE
Joao Cancelo ha marcat el 2-0 contra el Nàpols / Foto: EFE

El Barça sap patir i sentència

Després del descans, el Nàpols ha sortit amb una marxa més, assumint riscos. Tot just començar, Kvaratskhelia ha glaçat Montjuic, amb un xut ajustat que ha sortit fora per poc. El Barça, atemorit, era incapaç de sortir amb la pilota controlada. La primera jugada blaugrana no ha arribat fins el minut 55, una acció que ha acabat Raphinha, amb un xut massa fluix. El Barça, però, no tenia la pilota, la qual cosa ha portat Xavi Hernández a moure la banqueta, per donar entrada a Oriol Romeu i a Sergi Roberto. El Barça, tanmateix, ha continuat jugant massa nerviós. En el minut 62, ha estat el torn d'Anguissa, que ha vist com el seu xut rebotava en la defensa blaugrana. El Barça ha respost amb un llançament de falta de Raphinha que ha desviat Meret i amb un gol de Lamine Yamal que ha estat anul·lat per fora de joc.

En el tram final, el partit ha embogit. El Nàpols s'ha estirat, a la recerca de la pròrroga, el que ha deixat uns espais que animaven el Barça a sortir al contraatac en cada recuperació. En el minut 74 ho ha intentat Gündogan, amb una volea que ha desviat Meret. A poc a poc, el Barça s'ha anat semblant al de l'inici del partit, encara que amb més nervis. En el minut 77, després d'una jugada col·lectiva, ha pogut marcar Lamine Yamal, però el seu xut ha sortit fora. I quan semblava que el Barça tornava a dominar, ha arribat una ocasió immillorable per al Nàpols, una centrada lateral que Lindstrom, sol, ha rematat fora (80'). Finalment, el Barça ha aconseguit el gol de la tranquil·litat, en una ràpida combinació liderada per Sergi Roberto que Lewandowski ha transformat en gol, a porteria buida. El Nàpols encara ha tingut una ocasió, un xut al travesser de Kvaratskhelia, però l'eliminatòria ja estava sentenciada.