El Barça Lassa és el nou campió de la Copa del Rei de bàsquet (90-92). Els blaugrana, que arribaven a Gran Canària sense el cartell de favorits, superen el Reial Madrid i tornen a guanyar la Copa cinc anys després. Svetislav Pesic canvia l'equip des de la banqueta en només deu dies i quatre partits. Pau Ribas, millor jugador del la final amb 21 punts, 4 rebots i 2 assistències. Thomas Heurtel, MVP del torneig.

Una cara nova

En el món de l’esport, el que avui és gris demà pot ser blanc. El Barça n'és un exemple. L’equip, desanimat i sense rumb, encadenava derrotes gairebé vergonyants sense reaccionar. La plantilla no estava a l’altura de l’exigència de l’escut. Però tot ha canviat amb Pesic. El tècnic serbi, coneixedor de la casa, va aterrar a Barcelona amb la missió de reconduir el rumb de la secció. I ho ha aconseguit.

L’equip ha guanyat en intensitat, sobretot en atac, on lluita i captura més rebots, una de les grans preocupacions del nou entrenador. Contra el Madrid, el Barça ha seguit millorant i canviant de cara. Els cinc tirs lliures gairebé consecutius de Luka Doncic han evitat que els blaugrana s’allunyessin en el marcador. Les imprecisions pròpies d’una final entre dos transatlàntics marcaven a foc els primers minuts. Les pèrdues i les errades se succeïen als dos bàndols fins que Trey Thompkins ha situat els blancs amb vuit punts de marge (21-13).

Ribas ha maquillat el resultat per tancar el primer quart a sis punts del Madrid (21-15). El Barça no ha perdut el cap i ha trobat en Ante Tomic el seu millor aliat. Els blaugrana han sumat un parcial de 7-0 abans de tornar-se a posar per davant amb un tir d'Heurtel (26-28). Els blancs es basaven en la seva vella guàrdia per no perdre-li la cara al partit. Però Pierre Oriola ha situat la major diferència a favor del Barça abans del descans (34-40).

Tercer quart brillant

Ante Tomic ha acabat els primers dos quarts com a màxim anotador del partit amb 12 punts. Pau Ribas, molt motivat, ha agafat el relleu del pivot croat després del descans. El Barça ha tornat del vestidor com una piconadora. I ha aconseguit un parcial de 14-0 per començar a tenyir la final amb els colors blau i grana (35-51). Adrien Moerman obria els braços sota les dues cistelles i mantenia l’avantatge gairebé intacte. El Madrid es buidava en defensa, però era incapaç de sumar per canviar el signe del partit.

El Barça ha entrat a l’últim quart amb 15 punts de coixí (52-67). Pesic ho tenia tot de cara per acabar amb els tres anys de sequera de la secció. Víctor Claver marcava diferències a la cistella del Madrid i la intensitat de Rakim Sanders mantenia l'equip alerta. Un triple impossible d'Adam Hanga ha custodiat els 15 punts de marge a falta de sis minuts.

El Madrid agafava aire des de la llarga distància. Els canells de Rudy Fernández i Jaycee Carroll han situat el 70-80 en el marcador. El full de ruta dels blancs consistia en buidar-se tant en atac com en defensa. El Barça ha afrontat els últims quatre minuts amb la idea de consolidar el resultat. Heurtel ha intentat congelar els atacs, però no ha evitat que els blancs trenquessin la barrera psicològica dels 10 punts (75-83).

El partit ha mort entre agonies. Cada possessió era un món. I el Barça ha sobreviscut amb molts problemes al setge d'un Madrid que ha tingut el títol a les mans de Fabien Causeur. Els blaugrana aprofiten la Copa del Rei per aixecar la veu i reivindicar-se contra l'etern rival.