El futbol són vint-i-dos homes perseguint una pilota però a vegades qui decideix el partit és un nen. Aquest diumenge, el nou Barça de Quique Setién ha derrotat el Llevant gràcies a dues dianes d'Ansu Fati, un futbolista que ja està en disposició de posar en peu el Camp Nou (2-1). Com en tots els àmbits de la vida, els més joves necessiten un avalador i el de l'extrem hispano-guineà és immillorable, Leo Messi. El '10' blaugrana creu en el talent del seu petit company i també en el de Setién, un tècnic que ja convenç a l'Estadi. El càntabre ha recuperat automatismes oblidats des de fa més d'una dècada i això, més enllà dels resultats, sempre il·lusiona.

Primera gran nit d'Ansu

El Camp Nou ha recuperat el somriure. A la primera part, el nou Barça de Setién ha demostrat per primer cop des de l’arribada del tècnic del que és capaç. Pressió avançada, joc interior i moviment constant a la línia atacant; l’entrenador càntabre no negocia els seus dogmes i els futbolistes blaugrana, pel que sembla, se’ls creuen.

Amb la defensa situada a molts metres de l’àrea de Marc-André Ter Stegen, el Barça ha encapsulat el Llevant ben aviat, fet que s’ha traduït en arribades constants a la porteria d’Aitor Fernández. Quan els valencians intentaven marcar territori en camp enemic, a més, el Barça castigava els espais sense pietat.

La primera oportunitat del partit ha estat pel de sempre, Messi, que ha aprofitat una bona paret amb Ansu –el seu soci de la nit– per xutar amb la dreta i fregar el pal d’Aitor. Era el minut 14 i el vendaval de l’argentí i l’hispano-guineà acabava de començar.

Ansu Fati Barça EFEEFE

La següent oportunitat ha tornat a ser per Messi. El ‘10’ ha signat la seva jugada clàssica –cal descriure-la?– però el cacau des de la mitja lluna l’ha aturat el porter visitant. En el minut 29, i després d’una nova combinació amb Ansu, el capità blaugrana ha tornat a posar a prova Aitor, que aquest cop ha respost amb una brillant intervenció quan el Camp Nou ja cantava gol.

I llavors, màgia. El Llevant s’ha atrevit a fer un pas endavant i a Messi se li han encès les alarmes. L’argentí ha rebut al centre del camp i, aprofitant que aquesta nit té lloc la Superbowl, ha dibuixat la seva particular passada de ‘quarterback’. L’assistència a l’espai l’ha rebut Ansu i aquest, després d’aguantar un placatge de Jorge Miramón, ha superat Aitor per sota les cames. Golàs.

L’Estadi encara celebrava la diana del jove extrem culer quan Messi, de nou, ha volgut posar en peu l’afició. En aquesta ocasió, el ‘10’ ha rebut a la frontal, ha contemporitzat per tal d’atreure rivals, i llavors ha regalat una nova assistència a Ansu, que des del vèrtex esquerre de l’àrea, i amb la col·laboració d’Aitor, ha signat el seu primer doblet amb el primer equip.

Quedaven poc més de 10 minuts pel descans i hi havia dos actius que es volien sumar a la festa. El primer, Nélson Semedo –irregular a vegades, excel·lent avui– ha estat a punt d’aconseguir-ho gràcies a una jugada individual que ha recordat al millor Dani Alves, però el seu xut a topat amb el travesser.

El segon en intentar-ho ha estat Antoine Griezmann, un futbolista que millora totes les jugades en les quals participa. El francès, a passada de Semedo, ha perdonat el tercer sobre la línia de gol just abans que l’àrbitre assenyalés el descans.

Automatismes per polir

La part negativa d'haver perdonat el tercer abans del descans, en clau culer, ha estat que l'equip ha hagut de patir. Ha tingut la inciativa, però, tal com passava amb Ernesto Valverde, ha patit en defensa.

En el minut 50, l'enèsima combinació entre Ansu i Messi l’ha resolt l’argentí amb un xut feble que la defensa del Llevant ha salvat sota pals. Sergio Busquets, poc amic de celebrar gols, ha caçat el rebot a la frontal i ha estat a punt de situar la pilota a l’escaire, però li ha faltat punteria.

Griezmann Barça EFEEFE

El Barça olorava la sang granota però els visitants, mostrant cert honor, han respost amb verticalitat. Jose Luís Morales i Gonzalo Melero han pogut signar l’1-2 en jugades aïllades, però l'ocasió més clara, en el minut 66, ha estat per Hernani, qui ho ha provat amb un xut des de dins de l’àrea amb l’interior. Tres minuts després s'atreviria amb un cacau des de la banda esquerra de la frontal. Per sort pels culers, però, Ter Stegen ha entrat en escena per posar les coses en ordre. Setién, però, no perdonarà la desconnexió a la xerrada post-partit.

Calia un estímul per desactivar el Llevant i aquest ha arribat des de la banqueta, primer, i des de la gespa, després. En el minut 70, Setién ha mogut fitxa i ha substituït Griezmann per Sergi Roberto, qui s'ha situat com a fals extrem dret. El de Reus, de fet, ha estat l'autor d'una centrada al cor de l'àrea i Ansu ha estat a punt convertir en el gol de la nit gràcies a una rematada de xilena que ha fregat el pal. Al davanter del planter li sortia gairebé tot.

El darrer tram del partit ha estat l'única taca negra de la nit. El Barça, amb Arthur i Riqui Puig al camp, ha pagat la seva vocació ofensiva i ha tornat a concedir massa espais en defensa. Qui ho ha aprofitat, en el temps d'afegit, ha estat l'exblaugrana Rubén Rochina. De rebot, el valencià ha situat el 2-1 al marcador. El gol no té efectes pràctics en el resultat però serveix d'avís. Si els de Setién volen afrontar l'eliminatòria contra el Nàpols amb garanties, caldrà seguir polint els automatismes.