La boirosa notícia dels pagaments que el Barça va fer durant tres temporades a un vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) ha situat a l'entitat catalana a l'ull de l'huracà. Segons va revelar aquest dimecres el programa 'Què t'hi Jugues' de la Cadena Ser, José María Enríquez Negreira, àrbitre de Primera Divisió durant 13 temporades (1977-1992) i exmandatari de l'organisme, va percebre un total d'1.392.680,02 € en concepte d'"assessorament tècnic" per part del club blaugrana.

Mitjançant la seva empresa, Dasnil95Negreira va rebre 532.728,02 € l'any 2016, 541.752 € el 2017 i 318.200 € l'any 2018 per tal que el FC Barcelona pogués identificar el comportament de cada àrbitre que li era assignat en partits de Lliga i Copa del Rei i, d'aquesta manera, assegurar-se que "no es prenien decisions (arbitrals) en la seva contra" i que el criteri de cada jutge era "neutral".

Un informe i un DVD a les oficines del Barça abans de cada partit

El País ha complementat aquesta informació informant que l'empresa del vicepresident del CTA entregava abans de cada partit un sobre a les oficines culers amb un informe escrit i un vídeo en DVD de l'àrbitre pertinent. D'aquesta manera, des de les entranyes del club s'analitzava l'actitud envers el joc de cada jutge, no només dels partits del primer equip, sinó també dels del Barça B.

Aquest procediment, i tal com han explicat al citat diari fonts judicials, va ser detallat per dos testimonis del club durant les seves respectives declaracions a la Fiscalia de Barcelona. Mentrestant, Enríquez Negreira va explicar a Hisenda que no disposava de documentació demostrable perquè aquest "assessorament" era verbal. 

Així doncs, la falta de concreció sobre el cas va fer que Hisenda alertés a la Fiscalia en vista que els 1,4 milions d'euros amb què el Barça havia correspost aquesta prestació de serveis podrien no ser una altra cosa que un delicte de corrupció entre particulars. No obstant això, i tal com ha publicat el diari As, fonts que dirigien el FC Barcelona en l'època en què es van començar a emprendre aquestes mesures asseguren que aquests informes estan arxivats i que es poden presentar davant un tribunal en qualsevol moment.

Barça escut Maria Contreras Coll
Oficines del Barça / Foto: Maria Contreras Coll

Ètic o no, el Barça resoldria el misteri

Sigui ètic o no el fet que el Barça desconfiï de la professionalitat dels àrbitres de la Lliga Santander, si el club presenta aquests informes, estaria justificant els pagaments a l'exvicepresident del Comitè d'Àrbitres i, paral·lelament, dilapidant dubtes d'un possible delicte de corrupció per comprar als jutges dels seus partits.