El primer partit de Lliga entre el Barça i el Girona al Camp Nou passarà a la història per l’exhibició de futbol de Leo Messi (6-1). El davanter argentí, vestit de superheroi, ha capgirat el gol inicial de Portu amb un doblet i una assistència en una primera part superlativa que ja forma part de l’hemeroteca del club.

Una muntanya russa

El plantejament de Pablo Machín, entrenador del Girona, ha tingut èxit durant cinc minuts. Una badada defensiva de Samuel Umtiti ha servit en safata el 0-1 a Portu. La gent encara no havia trobat el seu lloc al camp i el Barça ja perdia. Ernesto Valverde no es guardava res: Philippe Coutinho jugava al mig del camp i Ousmane Dembélé, a la davantera. Els milions, pensa, al camp.

El Barça sabia que tenia a mà les eines per donar-li la volta al marcador. I ho ha fet quan ha trobat Messi. Entre línies, el davanter argentí ha ofert una petita mostra del repertori que tenia preparat per aquesta nit. Luis Suárez no ha desaprofitat la seva passada a l’espai per empatar el partit. Només s’havien jugat cinc minuts. I ja s’havien vist dos gols.

El Girona no s’arronsava fent bona la premissa de gaudir amb el partit. Portu era un mal de cap per a la defensa del Barça, que patia quan havia de córrer cap enrere. Els patiments, però, s’han acabat quan ha decidit Messi. El seu geni ha entrat en combustió per detonar el resultat.

Sense precedents

Messi té massa mal acostumat el públic d’un Camp Nou que avui ha cridat ‘llibertat’ amb més força que mai. La reiteració d’unes jugades que només es veuen a Barcelona poden adormir els sentits. Però el mateix jugador s’ha encarregat de despertar-los de cop.

Entre la defensa i el mig del camp del Girona, Messi ha trobat un ecosistema que l’ha permès lluir més que mai. Ell feia i desfeia al seu aire. Bernardo ha evitat el seu gol sota pals, però ningú ha pogut fer res per aturar la tempesta. Suárez l’ha deixat sol contra tres defenses del Girona. Una situació d’adversitat que ha superat a base de retalls i fantasia. Gol. El Barça ja guanyava.

Una falta a la frontal de l’àrea del Girona ha provocat el clímax de la seva obra. Messi s’ha vestit de Ronaldinho aprofitant el salt de la barrera per fer el 3-1 amb un xut que no s’ha aixecat de la gespa. El públic celebrava, amb les mans al cap, una jugada que ja havia vist contra el Werder Bremen.

El Barça s’ha aprofitat de la seva incandescència per deixar el partit vist per sentència abans del descans. Messi ha engegat un contracop, després de trencar un maluc, per assistir Coutinho i provocar el segon de Suárez, que només ha hagut d’empènyer la pilota. 45 minuts del millor jugador del món en la seva màxima expressió. No hi ha tàctica que aturi la tècnica de Messi. Al Girona només li quedava aplaudir.

Dos gols i dos lesions

El Barça havia convertit en tràmit la segona part. Coutinho i Dembélé l’han afrontat com una espècie de redempció particular. Amb espais i el Girona onejant la bandera blanca, els de Valverde tenien una oportunitat perquè les estrelles, apagades fins ara, guanyessin confiança.

Gerard Piqué ha caigut al terra després d’una topada. Les molèsties al seu genoll embenat han derivat en una lesió que l’ha fet abandonar el camp visiblement coix. Mentrestant, Suárez seguia jugant el seu partit i feia tremolar el pal de Bono. Coutinho, amb una altra actitud, s’ha fabricat un espai decisiu per calcar la jugada amb la que havia fet fortuna a Anfield. El seu xut de rosca, des del vèrtex de l’àrea gran, ha acabat en el 5-1.

Suárez, incisiu, ha aconseguit el seu 'hat-trick' gràcies a una assistència de Dembélé, protegit per companys i afició. El Barça no ha pogut acabar el partit amb 11 per la lesió de Nélson Semedo. Una estrebada muscular l’ha deixat fora de combat en un tram final que ha enaltit Ter Stegen i on ha ressonat amb força l’eco del partit de Messi.