El Barça paga l'exigència de la temporada i encadena el segon empat a la Lliga. Els blaugrana, en el dia de la reaparició d'Ousmane Dembélé, no poden trencar el 0-0 contra el Getafe al Camp Nou i evidencien falta de frescor, sobretot en atac, després d'un inici d'any molt exigent.

Un experiment obligat

Yerry Mina tardarà molt en oblidar aquest diumenge 11 de febrer. Les baixes a l’eix de la defensa han anticipat el seu debut. Avui, però, no s’ha descalçat com va fer en la seva presentació. Mina i Lucas Digne han format la parella de centrals que ha hagut d’improvisar Ernesto Valverde per jugar contra un Getafe que dignifica el futbol modest.

El Barça s'havia encarregat de destacar la importància del partit després de veure com els flaixos de la setmana se’ls enduia la semifinal de Copa del Rei contra el València. El clima i l’hora semblaven els idonis per gaudir d’una festa de futbol i gols, però el Getafe s’ha encarregat de tenyir de gris la tarda de Barcelona.

L’afició ha volgut protegir Mina, aplaudint-lo cada vegada que tocava la pilota. El Barça tornava a tenir molts metres a l’esquena d’una defensa que avui era experimental.  I el desgast de l’eliminatòria contra el València es notava a les cames d’alguns jugadors, com Sergio Busquets i Luis Suárez, especialment espessos.

La pressió del Barça no era incisiva i sí contemplativa. A l’equip li costava molt recuperar la pilota al camp contrari i encadenava possessions tan eternes com estèrils. Ningú era capaç de canviar el ritme d’un partit que es jugava al que volia el Getafe. Els dos porters eren espectadors.

Joc de cartes

El Barça-Getafe enfrontava dos pressupostos a les antípodes. Un dissenyat per guanyar el triplet. I l’altre per mantenir-se a Primera Divisió. Les diferències, però, s’han difuminat sobre la gespa. Tal com va passar en el partit de la primera volta.

Els madrilenys són uns especialistes en maximitzar els seus -pocs- recursos. I han aconseguit desconnectar el Barça amb dues línies de quatre perfectament sincronitzades i dos davanters sense angúnies per defensar. La seva consigna era evitar que la pilota arribés en condicions a Leo Messi.

Sergi Roberto ha estat l’únic aliat d'un Barça que celebrava els córners com si fossin petites conquestes. Els blaugrana han tancat una primera part soporífera sense xutar entre els tres pals. I han vist com el Getafe no tenia problemes per generar ocasions clares amb tres passades a l’espai.

El factor Iniesta

El Barça, sense guspira, ha trigat molt en reaccionar. La segona part ha accentuat els plantejaments d’uns i altres. El Getafe seguia molt còmode sortint al contracop i protegint-se per darrere de la línia del mig del camp. Valverde ha sacsejat la banqueta per evitar que la situació s’acabés enquistant.

Philippe Coutinho no ha superat la prova i ha tornat a demostrar que necessita més minuts per entendre els companys. Andrés Iniesta i Ousmane Dembélé han estat els elegits per intentar trencar l’empat. Iniesta ha tornat a demostrar que és imprescindible per ordenar les idees d'un equip emboirat. Valverde té un problema: no el pot fer descansar. Dembélé, precipitat i amb ganes d’agradar, combinava conduccions vertiginoses de 40 metres amb relliscades incomprensibles.

Yerry Mina ha estat a punt de guarnir el seu debut amb un gol, però les seves rematades de cap han marxat fora. El Barça feia mèrits per desnivellar la balança, però li faltava lucidesa en els metres finals. La bombeta de Messi no s’encenia i l’equip ho notava. La inèrcia ha empès el Getafe cap a la seva porteria, però al Barça li faltava energia per un últim esprint final.

Paulinho també ha estat incapaç d'empènyer l'equip en els últims minuts i, sorprenentment, el Getafe ha acabat el partit sense patir pel resultat. El Barça suma el cinquè empat de la temporada i veu com l'Atlètic de Madrid, segon, se situa a set punts.