Escac i mat. L’estratègia és un punt vital per aconseguir els objectius planificats i deixar els deures per última hora gairebé sempre és un mal aliat. És per això que el Barça en les darreres dues temporades ha canviat la seva política de fitxatges i s’ha volgut avançar als seus rivals per construir un dels equips joves més prometedors.

De Jong, la perla de la corona

L’entitat catalana ha considerat el mercat d’hivern, que ha finalitzat aquest dijous, com una oportunitat d’or. Tot i que arribarà al juny, la perla de la corona ha estat Frenkie de Jong, un dels migcentres amb més projecció d’Europa. El Barça aposta per aquest crac i després de mesos de negociació, ha hagut d’invertir 75 milions d’euros més 11 milions en variables. A més, l’holandès tindrà una de les fitxes més altes de la plantilla després de Messi i Suárez.

de jong @AFCAjax

@AFCAjax

El conjunt blaugrana no es va voler esperar a l’estiu per contractar De Jong i un dels pitjors malsons que voltava pel cap de Josep Maria Bartomeu era que el jugador de l’Ajax escollís el PSG o el Manchester City abans. Amb aquesta incorporació, el Barça s’assegura pels pròxims 10 anys el que serà un dels pilars de l’equip.

Un altre dels traspassos de futur ha estat Todibo. Estava pactat que el central francès arribés al juny, però després de la situació que tenia el Toulouse, en la qual no hagués disputat minuts de competició, es va optar per avançar el fitxatge per 1 milió d’euros. Todibo no està tan contrastat com De Jong, però des de França parlen que té moltes similituds amb Varane.

Els culers s'il·lusionen amb el Barça del futur 

Amb aquestes dues incorporacions, el Barça s’assegura talent jove i els aficionats s’il·lusionen en veure l’edat i la qualitat d’aquests futbolistes: Lenglet (23 anys), Arthur (22 anys), De Jong, Dembélé, Malcom i Aleñá (21 anys), Riqui Puig i Todibo (19 anys).

 

El club català també ha fitxat Kevin Prince Boateng (1 milió d’euros) per suplir la baixa de Munir i Murillo (1 milió d’euros) per cobrir la llarga lesió d’Umtiti. Una menció a part mereix el traspàs d’Emerson per 12 milions d’euros. El brasiler se’n va cedit al Betis fins a final de temporada i després els blaugrana decidiran quina és l’opció que prenen. En total, el Barça ha invertit 89,2 milions d’euros.

La temporada passada no va ser tan activa pel que fa a número de jugadors, però sí que va ser més elevada pel que respecte als milions d’euros invertits. Philippe Coutinho va ser el gran fitxatge del gener de 2018 encara que la intenció era que arribés l’estiu de 2017. El brasiler es va convertir amb la incorporació més cara de la història del club amb un cost de 120 milions d’euros i 40 milions en variables. L’entitat també va apostar per Yerry Mina per 11,8 milions d’euros i que gràcies al bon Mundial que va realitzar va poder fer caixa al club (es va vendre per 30,2 milions d’euros més 1,5 milions en variables).

Presentació Coutinho   Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Després d’aquestes dues finestres de traspassos tan actives, no hi va haver un fitxatge en el mercat d’hivern fins a la temporada 2010/11. Va ser llavors quan va arribar Ibrahim Afellay per 3 milions d’euros. Abans, el Barça preferia incorporar nous jugadors a l’estiu i després de l’holandès no va ser fins a la campanya 2004/05 que els blaugrana van anunciar l’arribada de Maxi López per poc més de 6 milions d’euros i Albertini.

La 2003/04 es va incorporar a l’entitat catalana un personatge icònic com va ser Edgar Davis per 2 milions d’euros en qualitat de cedit. I la temporada 2001/02 hi va haver una aposta per Geovanni (21 milions) i Rochemback (9 milions). Fins aquí els fitxatges en el mercat d’hivern del Barça en el segle XXI, una de les èpoques més transcendents del club.

 

En aquest 2019, el Barça ha estat el club que més ha invertit en fitxatges amb un total de 89,2 milions d’euros, bàsicament per la contractació de Frenkie de Jong. El segueix el Chelsea amb 73 milions i completa el podi el Milan amb 70 milions. El PSG no podia fallar a la seva cita amb el mercat i ha pagat 45 milions d’euros i el Reial Madrid s’ha deixat 17 milions d’euros. Els clubs de futbol cada vegada es deixen més i més milions en incorporar els millors jugadors i sembla que la tendència només pot fer que anar en augment.