El Barça de bàsquet s'ha proclamat aquest dimarts campió de la Lliga Endesa, la número 20 de la seva història, després de superar el Reial Madrid en el WiZink Center per 82-93. Els blaugrana han aconseguit el títol al primer intent, un imponent 3-0 en la sèrie que confirma l'equip de Sarunas Jasikevicius com el millor del campionat, com ja va evidenciar en la fase regular. De fet, aquesta és la segona vegada en la història que un equip aconsegueix endur-se el títol amb un 3-0. La primera vegada va ser el 2001 i els protagonistes van ser els mateixos.

La victòria s'ha fonamentat en una defensa molt seriosa, sense deixar ni un tir còmode exterior al Reial Madrid, mentre que en atac els blaugrana han estat infal·libles en els triples, sobretot en el tercer quart, i molt mòbils en atac, per completar un partit amb 22 assistències. La final s'ha trencat en l'inici del quart quart, amb un Vesely imponent que ha anotat tot el que li arribava a les mans. El Barça ha aconseguit una diferència tan còmoda que li ha permès guanyar el partit, i el títol, sense patir en els últims instants.

Primera part molt igualada

En la primera part d'ha mantingut la dinàmica dels dos partits del Palau Blaugrana, ritme endimoniat d'ambdós equips, molts punts i, sobretot, màxima igualtat, sense cap dels dos conjunts capaç d'escapar-se en el lluminós. La màxima diferència, de fet, ha estat el 0-4 inicial del Barça, amb anotacions de Vesely i de Laprovittola, encara que aviat s'ha vist que el Reial Madrid anava a vendre molt cara la seva pell, liderat per Musa, Hezonja i Hanga. Al final, el conjunt blanc s'ha emportat el primer quart per un escarit 21-20. El partit anava a ser llarg i ple d'emoció.

El Barça ha començat el segon quart amb força, amb Nnaji com a protagonista. Els blaugrana ha firmat un espectacular parcial d'1-9 per escapar-se al marcador i forçar Chus Mateo a buscar una solució ràpida. La reacció blanca l'ha liderat Causeur, amb un triple i un 2 +1. I quan el Reial Madrid ha aconseguit l'empat (31-31), amb un Llull estel·lar, el Barça ha reaccionat amb un triple de Satoransky. En els últims minuts, els blancs han estat més precisos i han aconseguit anar-se'n al descans amb un +3 al marcador (41-38).

Festival de triples per guanyar una Lliga

El Barça ha començat amb força el tercer quart i en només 2 minuts ha firmat un parcial de 0-6 amb el que li ha donat la volta a la truita. El Reial Madrid ha reaccionat a la pintura, amb Yabusele i Tavares, la resposta blaugrana del qual ha arribat amb tres triples, dos de Laprovittola i un de Mirotic (51-54). La igualtat ha seguit intacta en tot el quart, amb el Barça sempre per davant, fins que a 1:47 per al final, el Reial Madrid li ha donat la volta al marcador (61-60). Els blaugrana han seguit castigant els blancs a base de triples, de Kuric i Kalinic, i han aconseguit anar-se'n per davant al final del tercer quart (66-67).

I en l'inici de l'últim quart s'ha mantingut la dinàmica. El Barça ha començat amb un 0-5, per completar un parcial de 2-11, amb un triple de Mirotic i una anotació de Jakubaitis. Chus Mateo ha buscat canviar el panorama posant en pista a Llull i a Sergio Rodríguez, però el Barça ha continuat amb festival de triples, per posar un espectacular 72-79 a falta de 6:30 per al final. El Reial Madrid, conscient que se li n'anava la Lliga Endesa, ho ha posat tot per remuntar, amb Tavares com líder, però el Barça no s'ha deixat intimidar, amb un Vesely espectacular, infal·lible en el tir. Finalment, els blaugrana han aconseguit desenganxar-se al marcador fins a posar-se amb un +10, una diferència ja insalvable per al Reial Madrid, que ha hagut d'abaixar els braços. El Barça és el nou campió de la Lliga Endesa, i de forma imponent. "Hem demostrat un gran caràcter, l'equip ha lluitat molt, hem mantingut la tranquil·litat i ara toca celebrar-ho", ha afirmat Mirotic després d'aixecar el títol i de rebre el premi com a MVP de la final. "Vull donar-li les gràcies a tots els culers aquesta última setmana. M'he tret un gran pes del damunt. Visca el Barça", ha afegit Mirotic.