La junta directiva liderada per Josep Maria Bartomeu va posar en risc la integritat física dels socis i aficionats del Barça durant 21 partits en no atendre amb celeritat un alarmant informe en el qual s'avisava de 127 patologies en el Camp Nou que requerien "una actuació immediata". 44 de les quals, a més, implicaven "un risc de seguretat per als usuaris de l'estadi". Així ho informa aquest dijous La Vanguardia, que ha tingut accés a l'esmentat informe, confirmant les greus negligències que presumptament haurien dut a terme Josep Maria Bartomeu i la resta dels seus directius.

Segons el mateix mitjà, la inspecció va estar supervisada per Nikken, el col·legi d'arquitectura encarregat de construir l'Espai Barça, i es va realitzar de forma visual durant el primer semestre del 2018. Els tècnics van trobar "127 patologies, més 190 que aconsellaven una intervenció "alta" (actuar en un termini de 6 mesos) i 14 observacions que havien de ser abordades en un període no superior a 12 mesos".

Bartomeu FC Barcelona

Josep Maria Bartomeu, expresident del FC Barcelona / EFE

Les obres, a ritme de tortuga

En un primer moment, la junta directiva de Bartomeu va decidir que la major part d'aquestes patologies ja se solucionarien quan es dugués a terme el projecte de l'Espai Barça, mentre que es va fer una licitació a part de les obres que necessitaven una acció més urgent. Tanmateix, van anar passant les setmanes i el Barça va anar jugant partits en el Camp Nou, inclòs un Clàssic, sense que les patologies més greus se solucionessin i sense que es prenguessin mesurades per no posar en risc la integritat física de les persones que anaven a l'estadi, com tancar parts de l'estadi.

"L'empresa a la qual es va adjudicar la reparació d'aquestes patologies va ser Sorigué, durant la primavera del 2020, gairebé un any després de la presentació de l'informe d'ARUP. De fet, la seva execució definitiva va ser firmada i per tant duta a terme quan la junta de Bartomeu ja havia dimitit, amb Carles Tusquets presidint la junta gestora. Tusquets va aprovar el pagament de 1.100.000 euros en trobar al vestíbul interior previ a l'entrada de l'estadi una runa despresa de la seva estructura", explica La Vanguardia.

Carles Tusquets vota eleccions FC Barcelona

Carles Tusquets va dur a terme la primera fase per solucionar les patologies / FC Barcelona

Tusquets i Laporta: 2,9 milions per solucionar les patologies

Després de la inversió duta a terme per Carles Tusquets d'1,1 milions d'euros, la junta directiva de Joan Laporta ha seguit amb els treballs de millora del Camp Nou, un total d'1,8 milions d'euros per reparar les patologies més greus que destacava l'informe. En aquests moments, els socis i aficionats ja poden anar a l'estadi sense riscos.

Fonts consultades per La Vanguardia corresponents a responsables de l'Espai Barça de la junta de Bartomeu, mai no es va tenir la sensació que l'informe "tingués un to d'alarma", a més de negar que en cap moment no es posés en risc la seguretat dels aficionats. "Prova d'això, asseguren, és que mai no es va denunciar o es va comptabilitzar cap incident sobre això".

 

Imatge principal: el Camp Nou, estadi del Barça / FC Barcelona