El Sadar de Pamplona mai no és una visita assequible, i menys des que Jagoba Arrasate és l'entrenador de l'Osasuna. Els rojillos, empesos per la seva animada afició, són un equip intens i vertical, la qual cosa obliga el rival a treballar de valent i a ser precís. I el Barça ho ha tornat a comprovar aquest diumenge, en el qual han hagut de suar sang per emportar-se els 3 punts del Sadar. Els blaugrana han arribat al tram final per davant al marcador, fins que el Chimy Ávila, amb un golàs, ha aconseguit un empat que feia témer el pitjor, una punxada que allunyava els blaugrana a 4 punts del Reial Madrid, i amb 2 llargues setmanes sense competició de clubs al davant, per l'aturada de seleccions. I ha estat llavors quan ha aparegut Lewandowski, que la temporada passada havia estat expulsat al Sadar. El polonès ha forçat un penal i una expulsió, de Catena, per després marcar l'1-2 des dels 11 metres, amb una tranquil·litat només a l'abast dels millors.

Xavi Hernández va quedar satisfet amb el partit del Barça en Vila-real, per la qual cosa l'entrenador blaugrana ha repetit l'alineació de l'estadi de la Ceràmica, amb l'únic canvi d'Alejandro Balde per Marcos Alonso. La resta de la defensa l'han format Sergi Roberto, Koundé i Christensen, amb Oriol Romeu, De Jong, Gavi i Gündogan en el centre del camp i Lewandowski i Lamine Yamal en atac. A la banqueta, doncs, Joao Félix i Joao Cancelo esperaven el seu torn, que ha arribat a la segona meitat.

Gol Koundé Osasuna Barça EFE
Jules Koundé, celebrant el seu gol contra l'Osasuna / Foto: EFE

Koundé obre la llauna abans del descans

El Barça ha començat molt bé, amb un ritme molt alt, a la recerca d'un gol ràpid, i en el minut 2 Frenkie de Jong, després d'una deixada de Gündogan, ha xutat al pal. I en el minut 11 ha estat el torn de l'alemany, que ha xutat desviat quan estava sol davant del porter. Després dels ensurts inicials, l'Osasuna s'ha reposat, ha intensificat la pressió i ha començat a trepitjar àrea i a jugar-li al Barça de tu a tu. Lewandowski, molt incòmode en tota la primera part, ho ha intentat amb un xut centrat (26). La resposta de l'Osasuna l'ha protagonitzat Aimar, que després d'una excel·lent jugada col·lectiva ha vist com Ter Stegen evitava l'1-0.

I quan semblava que el partit se n'anava al descans amb el 0-0 inicial ha arribat el gol del Barça, en una acció a pilota aturada. Gündogan ha executat un córner al cor de l'àrea i Koundé, entrant per potència, remata amb el cap al fons de la porteria. L'Osasuna ha demanat falta a Ibáñez, en el salt, però tant el VAR com l'àrbitre han considerat que era una disputa neta entre Koundé i el jugador rojillo.

Lewandowski Osasuna Barça EFE
Lewandowski, celebrant amb Ferran Torres l'1-2 / Foto: EFE

Empat i gol de Lewandowski de penal

L'Osasuna ha sortit amb força després del descans, conscient que l'1-0 havia desactivat el pla inicial. El Barça, per la seva part, ha intentat calmar el ritme amb llargues possessions, encara que sense oblidar-se d'atacar. Xavi Hernández ha posat al terreny de joc Cancelo, que debutava, i Ferran Torres, mentre que Jagoba Arrasate, veient que no arribaven les ocasions, ha posat tota la carn a la graella, donant entrada al Chimy Ávila i a Budimir. Els canvis han donat força a l'Osasuna, que per moments ha aconseguit tancar el Barça en la seva àrea, encara que sense generar ocasions clares de gol. Encara i així, els rojillos han aconseguit l'empat, en una acció aïllada. el Chimy Ávila caça una pilota a la frontal de l'àrea i supera Ter Stegen amb un obús imparable ajustat al pal (76).

El partit se li havia posat molt costa amunt al Barça, però just després ha arribat la jugada polèmica del partit. Passada filtrada de De Jong a Lewandowski, que en controlar la pilota cau a terra en ser agafat del braç per Catena. L'acció ha estat revisada pel VAR i l'àrbitre no només ha ratificat el penal, sinó que ha expulsat el central local. Lewandowski ha assumit tota la pressió i ha transformat el penal amb una tranquil·litat espectacular. En els últims minuts, el Barça ha sabut patir per sumar 3 punts clau per no perdre de vista el Reial Madrid en la classificació.