El dia 1 d'octubre del 2017 la repressió policial va canviar Catalunya. Però des d'aleshores, què ha dit i què ha fet el Barça, el club català més internacional? En l'última assemblea de compromissaris, Josep Maria Bartomeu, president blaugrana, va reafirmar el compromís del club amb el país.

Un mateix discurs que el Barça defensa des d'abans de l'1 d'octubre, però aquell dia el barcelonisme es va dividir. A un quart de cinc s'havia de disputar un partit de Lliga al Camp Nou contra el Las Palmas, i des de primera hora els màxims dirigents del Barça es van reunir per determinar què havien de fer.

Bartomeu va decidir que el Barça no disputaria el partit i perdria sis punts tal com marca el reglament. Una decisió compartida per Gerard Piqué i Sergi Roberto, que precisament van anar a votar en aquell referèndum. Però quan el president va baixar al vestidor per comunicar la decisió, va canviar d'opinió. Amb Messi al capdavant, gran part de la plantilla volia jugar. Finalment, partit a porta tancada, victòria del Barça, i Piqué va confessar que havia estat la pitjor experiència professional de la seva vida.

Com a conseqüència, van dimitir el vicepresident Carles Vilarrubí i Jordi Monés. Bartomeu va voler ser equidistant i amb la seva decisió no va acontentar ningú. Des d'aleshores el Barça s'ha escudat en el seu catalanisme històric, en el diàleg, en el dret a decidir i en la voluntat d'acabar amb la situació dels presos polítics, però poc més.