“No tinc titulacions acadèmiques. Tot el que sé ho he après de la vida de cada dia. Quan vaig perdre el pare, als dotze anys, la meva educació va quedar en mans de l’Ajax”. Així comença ‘Johan Cruyff 14, l’autobiografia’, un llibre que recull en primera persona l’essència del mite holandès amb la col·laboració del periodista Jaap de Groot. Un dels últims desitjos després de conèixer que patia càncer va ser la publicació d’unes memòries a títol pòstum, una obra que ara veu la llum.

En les 319 pàgines, Cruyff repassa tots els capítols determinants per entendre el seu èxit. El seu amor pel futbol el va condicionar des de ben petit. En una família on l’esport no tenia un paper rellevant, el geni holandès es passava els dies jugant pels carrers d’Amsterdam. Allà és on es van forjar els trets més distintius del seu joc. Feia servir les voreres per millorar la tècnica i el ciment com un al·licient per mantenir l’equilibri i no caure. Un exemple de com convertir els desavantatges en avantatges. Una frase de capçalera de la seva filosofia.

Apassionat pels números i el càlcul mental, Johan Cruyff reconeix que tot el que ha après ha estat fora de l’escola. A la fruiteria dels pares, ben a prop del camp de l'Ajax, va començar a despertar el gust per les matemàtiques. Cruyff realça la importància de les persones que l’han acompanyat durant tot el trajecte i remarca la importància de l'educació a l'acadèmia holandesa on va descobrir que "la forma més senzilla sol ser la més dura, així vaig entendre que jugar al primer toc és la màxima expressió de la tècnica".

Un dels capítols més durs va ser l’intent de segrest, amb els seus fills i la família a casa. Els crits i el xivarri van alertar els veïns que van arribar a temps per evitar que se l'enduguessin en una furgoneta. Aquell episodi el va fer perdre's el Mundial d'Argentina del 1978: "En una situació així no te'n vas a l'altra punta del món i deixes a la família sola vuit setmanes".

En el text, Johan Cruyff s’atribueix haver recuperat Pep Guardiola per la causa quan era futbolista del primer equip. “Deien que era poc corpulent, que no tenia força i no sabia defensar”, assenyala l’exentrenador. A més, Cruyff assegura que va ser ell qui va convèncer “personalment” Luis Enrique perquè deixés el Madrid i fitxés pel Barça mentre que assenyala Sergio Busquets com un possible relleu a la banqueta blaugrana.