Austràlia manté la retirada del visat al tenista Novak Djokovic, que serà deportat en les pròximes hores.  Així, han rebutjat el recurs del número u després que el govern australià tornés a retirar-li el visat per segon cop aquest mes per motius de salut pública. Djokovic no s'ha vacunat contra la covid, quelcom que es considera una amenaça contra la salut pública.  La decisió s'ha pres de manera unànime pels tres jutges del Tribunal Federal, que ha abordat en les últimes hores en una vista virtual el recurs presentat per la defensa de Djokovic. El tenista ha passat les últimes hores reclòs en un hotel per a immigrants. 

Segons la llei australiana, Djokovic s'enfronta també a la prohibició de tornar a entrar al país durant els porpers tres anys. Aquesta normativa inclou certes excepcions, com ara, "circumstàncies que afectin els interessos d'Austràlia". 

El ministre d'Immigració australià, Alex Hawke  havia denunciat en un document de 258 pàgines presentat davant el tribunal que la presència del serbi podia provocar "un creixement del sentiment antivacunes a la comunitat". Precisament, desenes de negacionistes s'han manifestat els últims dies contra la vacunació i l'anul·lació d'aquest visat amb proclames com ara "volem que Djokovic jugui" o "deixeu-lo lliure". 

A Sèrbia, indignats 

D'aquesta manera, Djokovic no podrà participar de l'Open d'Austràlia que començava demà a Melbourne i en la que el tenista hauria defensat el títol aconseguit la passada temporada. Ahir, el serbi va ser detingut per les Forces Frontereres i traslladat a l'oficina dels seus advocats per preparar el seu cas de cara l'audiència d'avui, quan el jutge ha decidit definitivament deportar-lo, seguint la decisió del ministre Hawke.  

Després de saber que l'esportista havia tornat a ser detingut, les autoritats del seu país van respondre denunciant el govern australià. El president de Sèrbia, via Instagram, va acusar-lo d'"assetjar i maltractar" el serbi: "És una cacera de bruixes política. Si el que vols és prohibir que Djokovic guanyi el trofeu per desena vegada, per què no el vas retornar immediatament?, perquè no li vas dir que era impossible obtenir un visat?", ha censurat Aleksandar Vucic. Altres autoritats sèrbies, com el Ministeri d'Exteriors, també s'han pronunciat en la mateixa línia: "Djokovic no és un criminal, terrorista o immigrant il·legal, però les autoritats australianes el tracten d'aquesta manera. Va ser atret cap a Austràlia per humiliar-lo". 

Sense vacunar 

Djokovic va viatjar el 5 de gener a Melbourne amb una exempció mèdica per no estar vacunat, en haver estat contagiat de la Covid-19 recentment. A l'arribada les autoritats d'Immigració li van cancel·lar el visat i el van detenir fins al seu alliberament dilluns passat per una ordre judicial en considerar que no va ser tractat amb "equitat".