La fiscalia italiana ha decidit finalment no investigar l'intercanvi entre Arthur Melo i Miralem Pjanic, que a l'estiu del 2020 va portar el bosnià al Barça i el brasiler a la Juventus de Torí. Es va tractar d'una operació per quadrar els comptes d'ambdós clubs, tocats econòmicament per la pandèmia de la covid.

Diversos clubs italians, al punt de mira

El novembre del 2021, la Guardia di Finanza, cos de policia militar que depèn del ministeri d'economia italià, va entrar a diferents seus de la Juventus de Torí per buscar presumptes operacions corruptes en la compravenda de jugadors. Un dels traspassos que estava sota sospita era el d'Arthur i Pjanic, però finalment la justícia italiana ha decidit que no hi ha suficients indicis per considerar-ho un delicte, tal com informa el diari La Reppublica.

Arthur Melo Barca EuropaPress

Arthur Melo, amb la samarreta del Barça / Europa Press

No obstant això, segueixen obertes altres investigacions d'intercanvis, fitxatges i operacions fraudulentes per part de diferents equips italians, que podrien derivar en sancions econòmiques i/o de reducció de punts a la Serie A. El mateix diari italià informa que, fins i tot, es podria excloure de la competició a algun equip, del qual no ha revelat el nom.

Barça i Juventus van dur a terme una 'trampa legal'

Encara que la fiscalia hagi considerat que no hi ha delicte en l'operació entre Arthur i Pjanic, va ser un traspàs 'trampa' per part d'ambdós clubs. Sobre el paper, la Juventus va signar el brasiler per 72 milions d'euros i va vendre Pjanic per 60. Per tant, el Barça, en teoria, tindria un benefici de 12 milions. 

Joao Cancelo Manchester City EuropaPress

Joao Cancelo, amb el Manchester City / Europa Press

No obstant això, a l'hora de justificar els números, Josep Maria Bartomeu va decidir fer una 'trampa legal'. En comptes de presentar la pèrdua econòmica que suposa el fitxatge d'un jugador en un exercici, va repartir els 60 milions d'euros en els quatre anys que el futbolista havia signat amb el Barça. És a dir, la despesa del traspàs de Pjanic era de 15 milions per temporada. Tot això es va fer per maquillar els comptes de l'entitat blaugrana

No és l'única operació de la Juventus que ha estat investigada. L'intercanvi entre Cancelo i Danilo, amb el Manchester City, també ha estat sota sospita, perquè es va utilitzar una fórmula similar. La fiscalia, però, ha decidit que el traspàs amb els anglesos tampoc és constitutiu de delicte.

 

Andrea Agnelli, president de la Juventus, sota sospita per possibles operacions fraudulentes en la compravenda de jugadors / EFE