El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha anul·lat la sentència que va absoldre Xabi Alonso, exfutbolista del Reial Madrid i del Bayern, entre d'altres, per frau a Hisenda i ha ordenat a l'Audiència de Madrid que dicti una nova resolució. El TSJM ha estimat parcialment els recursos de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat contra la sentència que va absoldre Xabi Alonso i uns altres dos encausats de defraudar a Hisenda gairebé 2 milions d'euros durant els exercicis de 2010, 2011 i 2012.

Juntament amb Alonso van resultar absolts l'advocat Iván Zaldúa i Ignasi Maestre, llavors administrador de Kardzali, una societat establerta a Madeira (Portugal) i subjecta a un règim fiscal més beneficiós, a la qual l'exfutbolista va cedir els seus drets d'imatge el 2009 quan, sent al Liverpool, va rebre l'oferta per fitxar pel Reial Madrid. Al judici, la Fiscalia va considerar que s'havia fet una simulació amb l'objectiu d'eludir imposats, pel qual va demanar cinc anys de presó, que van ser rebaixats a dos anys i mig després del pagament de tres milions d'euros

Xabi Alonso judici EFE

Xabi Alonso, anant a declarar al judici / EFE

L'Audiència considera que la cessió dels drets va ser real

Per a l'Audiència, en canvi, "si la cessió de drets a Kardzali és real, els fets jutjats" no serien delicte perquè "els rendiments en qüestió no haurien de ser imputats en la base imposable". Per això només s'haurien comès els tres delictes fiscals si la cessió dels drets a aquesta empresa hagués estat "falsa, fictícia, inexistent". En cas contrari, seria una operació lícita amb base a l'article 92 de l'esmentada llei.

El TSJM, però, veu una "incongruència interna" en aquest punt, ja que més endavant la sentència deixa clar que aquesta norma "no podia aplicar-se als drets d'imatge generats al marge de la relació laboral amb el Reial Madrid, ingressos que haurien estat de 685.900 euros el 2010, 363.000 el 2011 i 1.034.500 el 2012".

Xabi Alonso flickr Donostia Kultura

Xabi Alonso va jugar a la Reial Societat, l'Eibar, el Liverpool, el Reial Madrid i el Bayern de Munic / Flickr / Donostia Kultura

És per això que el TSJM demana que es doni una resposta motivada a una qüestió que es presenta com "un dels arguments de l'acusació, però que ha desestimat sense cap explicació", és a dir, si els rendiments obtinguts per Kardzali en l'explotació dels drets d'imatge de Xabi Alonso generats al marge de la seva relació laboral amb el Reial Madrid i no tributats a l'IRPF de 2010, 2011 i 2012 es troben sota l'empara o no de l'article 92.

 

Imatge principal: Xabi Alonso, celebrant un títol del Reial Madrid / CC