L'Eurocopa potser no seria el que és avui dia sense l'històric partit de futbol que es va celebrar el 30 de novembre de 1872 a Hamilton Crescent, a l'àrea de Patrick de Glasgow, Escòcia. Aquella freda tarda es va jugar el considerat com a primer partit entre seleccions de futbol de tota la història, un Escòcia-Anglaterra, que en va acabar 0-0 davant de 4.000 espectadors.

Un Escòcia-Anglaterra per a la història

Tot va començar 3 anys i mig abans, el març de 1870, quan la FA (Football Association) va organitzar diversos partits entre una selecció de futbol formada per jugadors anglesos i un conjunt de jugadors d'origen escocès residents a Londres. Com era previsible, la superioritat anglesa va ser notòria, la qual cosa va provocar que aficionats escocesos es queixessin, ja que consideraven que els duels eren desiguals de base.

Les queixes van arribar a oïdes de Charles W. Alcock, l'organitzador dels partits, i que anys abans va ser el primer davanter a incórrer en fora de joc, després de la nova regla implantada el 1866. Alcock va decidir plantejar un encontre a Glasgow entre una selecció de jugadors escocesos, que va estar formada per futbolistes del Queen's Park, i una d'anglesos. El duel es disputaria a Glasgow, al camp del West of Scotland Cricket Club.

Possiblement en aquell moment no eren conscients que estaven a punt de fer història. Seria el primer partit de seleccions.

8047693 orig

El primer equip d'Escòcia que va jugar un partit internacional / Scottish Sport History

Una rivalitat amb una llarga tradició

Aquell històric partit de Glasgow va provocar que Anglaterra i Escòcia planifiquessin un partit amistós anual intercalant Londres amb Glasgow com a seus, una tradició que es va mantenir durant més de 100 anys, ja que es va acabar el 1989. En tot aquest període només se'n van deixar de fer entre 1914 i 1919, per la Primera Guerra Mundial, mentre que a partir de la dècada dels 30 es van començar a celebrar més d'un partit per any.

Malgrat que Anglaterra i Escòcia s'han enfrontat la barbaritat de 135 vegades, amb un balanç de 60 victòries angleses, 30 empats i 45 triomfs escocesos, ambdues seleccions només han jugat entre elles 9 partits oficials, i 8 d'ells classificatoris per a Mundials o Eurocopes.

West of Scotland Cricket Club / Wikimedia Commons / Richard Sutcliffe

El Hamilton Crescent, el camp del West of Scotland Cricket Club, va acollir el primer partit de seleccions de la història / Wikimedia Commons / Richard Sutcliffe

La tarda en què Gascoigne va fer esclatar Wembley

L'únic precedent entre Anglaterra i Escòcia en una fase final es va produir a l'Eurocopa de 1996 que va organitzar precisament Anglaterra.

Ambdues seleccions van quedar enquadrades al grup A, juntament amb Suïssa i els Països Baixos, i es van enfrontar a la segona jornada, un partit vital, ja que en la primera els 2 partits havien acabat en empat.

I l'encontre va ser memorable. Després d'una primera part molt igualada, Anglaterra es va avançar poc després del descans gràcies a un gol de Shearer. El gol va donar ales a Escòcia, que es va bolcar a la recerca de l'empat, convertint Seaman en el MVP del duel. El porter de l'Arsenal es va estampar contra el pal per evitar l'1-1 de Gordon Durie i després li va aturar un penal a McAllister.

Amb Wembley celebrant la gesta de Seaman, el porter va buscar en llarg a Gascoigne, que va marcar un dels gols més bonics de la història de les Eurocopes, per sentenciar un partidàs inoblidable.

Aquest divendres a la nit (21h, Telecinco), Anglaterra i Escòcia es tornaran a enfrontar en una Eurocopa. Una altra vegada serà en la segona jornada. Una altra vegada a Wembley. Pitet.

 

Imatge principal: els jugadors d'Anglaterra, celebrant el gol de Gascoigne contra Escòcia / UEFA.com