"Existeixen desacords sobre la neutralitat en el punt de vista de la versió actual d'aquest article o secció". Aquest missatge apareix quan es busca en la Viquipèdia "Kosovo", en la versió espanyola. El motiu no és cap altre que hi ha estats que no el reconeixen, com Espanya, Rússia o la Xina. Altres, com els Estats Units, el Canadà, el Japó o la gran majoria de membres de la Unió Europa, en canvi, sí que ho han fet.

Kosovo es va independitzar el 2008 de Sèrbia mitjançant una declaració unilateral d'independència, per la qual cosa un reconeixement per part d'Espanya seria ràpidament utilitzat com a argument de pes per part de Catalunya, així que és fàcil entendre per què aquest reconeixement no arribarà mai.

Kosovo Jocs Mediterraneos Tarragona Europa Press

La delegació de Kosovo, als Jocs del Mediterrani celebrats a Tarragona / Europa Press

El destí, sempre tan capritxós, va decidir que les boles d'Espanya i de Kosovo quedessin enquadrades al mateix grup classificatori per al Mundial del Qatar, una broma macabra per a Espanya, que no ha tingut més remei que caure en el ridícul. I és que aquells que s'omplen la boca afirmant que no s'ha de barrejar la política amb l'esport han fet, com és habitual, tot el contrari.

En un primer moment, es va decidir denominar la selecció kosovar com a "selecció del territori de Kosovo", a més d'afirmar que en el partit que es disputés en territori espanyol la bandera del país del sud-est d'Europa seria en un nivell inferior a la d'Espanya i que l'himne seria presentat com a cançó aportada pel territori de Kosovo.

Tot això va indignar Kosovo, que va amenaçar d'augmentar les tensions diplomàtiques negant-se a disputar el partit. L'argument era senzill, Kosovo forma part de la FIFA i de la UEFA des del 2016, per la qual cosa no hi ha cap motiu per ser menyspreat d'aquesta manera.

Ridícul de RTVE denominant Kosovo "Federació de Futbol de Kosovo"

La polèmica va provocar que Espanya, aparentment, abaixés el to, com va escenificar Arancha González Laya, la ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació. "El futbol és el futbol i les regles del futbol les fixa la FIFA, i, per tant, per Espanya, un país que estima el futbol i adora el bon futbol, benvingut sigui un bon partit", va manifestar per intentar concloure el tema.

A l'hora de la veritat, però, a Espanya s'ha seguit amb els menyspreus ridículs, canviant el "selecció del territori de Kosovo" per "Federació de Futbol de Kosovo". Així és com l'anomenen, per exemple, als anuncis de RTVE, la televisió pública espanyola. Aquest dimarts, sense anar més lluny, al programa Estudio Estadio ho van repetir una vegada rere una altra, quan la realitat és que, per aquesta mateixa regla de tres, la selecció espanyola també és l'equip de la "Federació de Futbol d'Espanya", ja que a les competicions UEFA i FIFA les que participen són les federacions, no els països.

De fet, a Teledeporte fins i tot s'atreveixen a manipular una declaració de Luis Enrique. Segons el Twitter de la cadena esportiva de RTVE, el seleccionador espanyol va dir el següent: "La Federació de Futbol de Kosovo és un equip diferent de Geòrgia o Grècia". El cert, però, és que Luis Enrique, en cap moment, no diu "Federació de Futbol de Kosovo".

Una altra demostració apareix aquest dimecres a la portada del diari Marca, on es deixa clara la següent informació: "Estrena oficial davant d'un país no reconegut pel govern espanyol".

marca.750

Portada del diari 'Marca' d'aquest dimecres, 31 de març de 2021 / Marca

El seleccionador de Kosovo troleja un periodista a la roda de premsa

Aquesta ridícula situació va viure el seu moment culminant en la roda de premsa de Bernard Challandes, el seleccionador de Kosovo, que es va negar a contestar la pregunta del periodista del diari As fins que aquest digués que ell era l'entrenador de Kosovo.

"No estem contents amb alguns mitjans de la premsa espanyola. Pot ser alguna motivació, però la gran motivació és jugar contra futbolistes tan famosos i un gran equip. És un gran repte jugar contra aquest país i parlar sobre futbol i res més", va afegir Challandes.

Agafin crispetes, ja que aquesta nit s'acosta una retransmissió televisiva d'allò més entretinguda. 90 minuts sense poder nomenar Kosovo pel seu nom.

 

Imatge principal: pilota reivindicativa prèvia al reconeixement de la UEFA i de la FIFA a Kosovo  / Wikimedia Commons / Blerimuka