No és cap secret que el FC Barcelona passa un moment econòmic molt delicat. El problema és que la situació financera del club blaugrana és moltíssim pitjor del que es diu. I és que tal com informa aquest divendres El Confidencial, citant fonts oficials, el Barça viu una agonia financera, amb un fons de maniobra negatiu de 601,8 milions d'euros, que l'ha dut a demanar "a diversos creditors mundials que li prorroguin un any deutes imminents per import de 300 milions d'euros per evitar entrar oficialment en impagament".

Segons El Confidencial, els principals creditors als qui s'ha adreçat el Barça són Goldman Sachs, que ja hauria accedit, i a les gestores nord-americanes Prudential, Allianz, Barings i Amundi.

Carles Tusquets Candidat a la Cambra de Comerç Barcelona - Sergi Alcazar

Carles Tusquets, president de la Junta Gestora del FC Barcelona / Sergi Alcàzar

El Barça, en perill de fallida tècnica

Amb el club sense president ni junta directiva per l'ajornament de les eleccions previstes per al 24 de gener, La Junta Gestora presidida per Carles Tusquets ja ha iniciat negociacions amb els esmentats fons d'inversió, que entre el mes d'agost del 2018 i el mes de maig del 2019 li van deixar 200 milions d'euros. Segons El Confidencial, van ser "unes emissions per les quals el club pagava entre un 2 i un 2,5% amb venciment entre 2023 i 2024 a aquestes gestores, que es troben entre les més grans del món". Al mateix temps, el Barça havia de complir una sèrie de ràtios financeres semestrals i anuals relacionades amb el seu resultat d'explotació o ebitda.

I l'ebitda de la temporada passada, amb l'impacte del coronavirus, ha provocat que el FC Barcelona hagi incomplert aquestes ràtios, per la qual cosa aquests 200 milions d'euros es considerarien deute vençut des del passat 31 de desembre. "En altres paraules, el club entraria en fallida tècnica, ja que qualsevol d'aquests fons -Prudential, Allianz, Barings o Amundi- podria instar el concurs de creditors."

Bartomeu EFE

Josep Maria Bartomeu, expresident del FC Barcelona / EFE

Negociacions avançades

Davant d'aquesta delicadíssima situació i sense president ni junta directiva, la Junta Gestora va iniciar fa dies converses amb els tenidors nord-americans, a la recerca d'un ajornament fins al 30 de juny de 2021. El problema és que el club ha d'arribar a un acord amb tots els fons. Segons la mateixa informació, les negociacions amb Allianz i Amundi es troben molt avançades, mentre que el Barça ja hauria tancat l'acord amb Goldman Sachs, el banc nord-americà amb el qual Josep Maria Bartomeu, va arribar a un acord per aconseguir un crèdit de 800 milions d'euros per poder dur a terme l'Espai Barça.

Un problema molt greu per al pròxim president

El Confidencial també informa sobre l'enorme problema que es trobarà el president que substitueixi una vegada per totes a Josep Maria Bartomeu, presumiblement a partir del 8 de març. "La nova directiva que surti de les pròximes eleccions a la presidència només tindrà tres mesos per renegociar de nou un ajornament i evitar el default, com es coneixen en l'argot financer els impagaments que es tradueixen en fallida. El club estima que acabarà la temporada 2020-2021 amb prop de 150 milions de pèrdues addicionals als números vermells de 97 milions del passat exercici. L'empresa té deutes a curt termini, és a dir, que vencen en menys de 12 mesos, de 268,4 milions, mentre que fa tot just un any aquest epígraf amb prou feines era d'11,94 milions".

L'agonia econòmica del FC Barcelona espanta, i molt.

 

Imatge principal: l'escut del FC Barcelona situat a les portes de les oficines / Maria Contreras