Dimecres, 25 de maig de 2022
Finalitza el debat sobre la nova llei del català al Ple del Parlament. El debat i votació definitiva sobre el text serà divendres.
El portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha titllat la reforma com un "complot" per a incomplir una sentència, perquè considera que el concepte del castellà com a 'llengua curricular' només és "un invent" per a sortejar la decisió judicial. "Tant costa reconèixer aquest dret?", s'ha preguntat.
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que el nou acord sobre el català pactat amb ERC, Junts i comuns situa al castellà com "vehicular" en descriure'l com a curricular, i ha afirmat que haurà d'impartir-se almenys un 25% en aquesta llengua per a complir la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha celebrat aquest dimecres l'acord assolit per a una nova llei sobre el català a l'escola. En declaracions als passadissos del Congrés, Rufián ha recordat que s'ha recuperat un consens "que ja va passar fa 40 anys a Santa Coloma". Ha recordat que "el castellà no està perseguit a Catalunya, i cal entendre que el català no és patrimoni de l'independentisme perquè si no estem fent un mal favor a la llengua", ha dit.
La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha assegurat aquest dimecres que el seu ministeri col·laborarà amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "perquè es compleixi" el 25% de castellà a l'escola que han marcat les sentències judicials. "Treballarem amb el TSJC a través de l'Alta Inspecció per entregar tota la informació i documentació que se'ns requereixi", ha sentenciat al Congrés durant la sessió de control.
La diputada del PSC, Ester Niubó, ha declarat que la nova llei millora el sistema educatiu, refà un consens que s'havia esquerdat, trenca la política de blocs i s'adapta a la realitat educativa. "Permet un millor compliment de les sentències judicials".
L'acord pel català s'ha traslladat al Congrés dels Diputats, la portaveu del PP al Congrés i secretària general del partit, Cuca Gamarra, ha opinat que és un "frau de llei". "Evidentment, és una llei per evitar que es compleixi una sentència. Aquest no és el camí", ha dit aquest dimecres al matí als passadissos de la cambra baixa.
La plataforma Pública i en Català ha afirmat que l'acord pel català assolit aquest dimarts entre ERC, Junts, PSC i En Comú Podem suposa l'"aval polític" per aplicar la sentència del 25% de castellà a les aules.
Laura Borràs anuncia que el Parlament ha aprovat tramitar per lectura única la nova llei sobre el català a les aules amb 105 vots a favor i 28 en contra la proposició de llei. "La Mesa ha fixat el termini per la presentació d'esmenes a les 12 hores d'avui".
Torn ara pel diputat Alejandro Fernández (PP) critica que avui s'aprova un document, el qual assegura que és per a no acatar les sentències judicials "utilitzant com a escut la comunitat educativa pretenen que siguin ells en solitari els que assumeixin la responsabilitat de complir la llei deixant-los absolutament desprotegits".
Carlos Carrizosa (Cs) ataca a la proposta de llei i assegura que serveix per articular urgentment "un nou frau a la Constitució, al TSJC i a totes les famílies amb fills en centres educatius catalans". Carrizosa sentencia que sempre en la radicació de l'espanyol han comptat amb un cooperador necessari per a ordir-les, i aquest és el PSOE.
Sabater critica que l'objectiu de la sentència és convertir el castellà en llengua d'aprenentatge i vehicular. "Avui el Parlament el que està fent és convertir el castellà en llengua vehicular en 40 anys d'història, per tant, la sentència és contra la immersió"
Dolors Sabater (Candidatura d'Unitat Popular) assegura que avui és un fatídic dia històric al Parlament, i critica que qui està legislant són els membres del TSJC "qui premerà el botó per convertir el castellà en llengua vehicular seran les togues".
Vilalta celebra l'aprovació d'un decret que ha de donar cobertura per fer que prevalguin els criteris pedagògics, així com fixa la llengua catalana com a vehicular i d'aprenentatge i que regula el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics. "El pacte nacional per la llengua que ens ha de permetre enfortir la llengua catalana que garanteix cohesió social, igualtat d'oportunitats i equitat".
Torn ara per la diputada d'ERC, Marta Vilalta, celebra la proposició de llei "fruit d'un acord que és ampli i que representa el 80% el del Parlament". Vilalta celebra que l'acord permeti evitar les ingerències judicials que volen imposar percentatges a les aules que no tenen cap mena de sentit.
Mònica Sales (JxCat) assegura que "el model d'escola catalana és un bé consolidat". I celebra que l'aprenentatge de les llengües es farà tenint en compte criteris pedagògics, així com celebra poder donar resposta als equips docents que fa mesos que reclamen respostes per part del Parlament. "Diguem ben clar que el model d'escola catalana no es toca"
Jéssica Albiach (En Comú Podem) insta al Parlament a demanar disculpes a la comunitat educativa després d'aquests mesos d'incertesa. "Aquest és el model que permet que quan els alumnes acabin l'educació obligatòria dominin les dues llengües per igual". Albiach avisa a tots aquells que continuaran intentant tombar el model d'immersió lingüística "no ho aconseguireu".
El debat sobre la nova llei del català al Ple del Parlament. A l'inici de la sessió s'ha votat incloure a l'ordre del dia, amb 97 vots a favor i 26 en contra, el debat de la modificació legislativa sobre la llengua.