El candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, ha defensat en el debat a Betevé celebrat aquest dilluns per les eleccions municipals 2023 que l'ajuntament de Barcelona necessita "un alcalde que exerceixi lideratge". Precisament ha utilitzat aquest element per criticar la "deixadesa" de funcions del govern d'Ada Colau i Jaume Collboni en seguretat i neteja: "La ciutat està bruta i la inseguretat és el primer problema per al 24% dels barcelonins. Això és el fracàs absolut, afecta la moral col·lectiva i imatge de la nostra ciutat". "Són dos aspectes bàsics que denoten si hi ha lideratge i no han sabut gestionar aquests dos temes, és un desastre", ha etzibat.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🟢 Debat de Betevé amb els candidats de Barcelona: fact-checking en directe amb Verificat a ElNacional.cat

🔴 Debat de Barcelona a Betevé, DIRECTE

Pel que fa a l'economia, Trias aposta per posar el focus en el "comerç, la indústria, la cultura, el turisme o els esports" i buscar "recerca i innovació". Des del punt de vista del candidat, és necessari "explicar al món el model de Barcelona" i que "l'alcalde vengui el que fem aquí, cosa que no fa Ada Colau". En aquesta línia, l'exalcalde de la capital de Catalunya ha mostrat la seva "decepció" pel fet que Colau no anés a la presentació del cotxe Cupra Raval: "És un error perquè és un gest social molt important".

Mira el vídeo complet del debat de Barcelona de Betevé aquí.

"No faré alcaldessa Ada Colau"

Els pactes postelectorals han estat un dels principals blocs del debat. Xavier Trias s'ha reiterat en el que ja ha anat manifestant fins ara: "Jo mai vaig a la contra. Vaig a guanyar les eleccions i el meu plantejament és molt clar, que hi hagi canvi perquè anem molt malament. Som l'única garantia que no farem alcaldessa Ada Colau". De fet, Trias ha reiterat que si la seva llista no és primera força, "no em quedaré escalfant una cadira". "Vull saber si Ernest Maragall i Jaume Collboni em donaran suport si guanyo les eleccions", ha indicat. De fet, Trias ha apuntat que estarà "encantat de la vida" amb aquells que vulguin fer un pacte "per la seguretat, l'habitatge, l'activitat econòmica o la cultura".

"Vostè no fa superilles"

En el bloc de mobilitat, Trias ha lamentat el "problema" que ha causat l'alcaldessa Ada Colau i li ha retret que, en realitat, "no fa superilles": "Vostè fa en realitat eixos de vianants". A parer de l'alcaldable, "tothom està d'acord en la lluita contra l'emergència climàtica, però el problema és com ho fem i ara no ho fem bé". De fet, Xavier Trias ha volgut fer bandera del fet que, durant el seu mandat, la contaminació "va baixar" i ha criticat que Colau digui que "ara estem molt bé quan no ho estem". Segons Trias, el model de Colau en mobilitat està "generant un col·lapse programat". "Cal més sentit comú, prou improvització", ha etzibat.

En aquesta matèria, Trias aposta per un "urbanisme de debò" i planteja mesures com la unió de la Zona Franca amb Colon i Paral·lel a través de la ronda Litoral, fer una "gran revolució" a la Sagrera, el cobriment de la ronda de Dalt i "enfrontar-se als ministeris" per reclamar-ho i aconseguir-ho. De fet, en referència als ministeris, ha llançat una crítica contra els actuals titulars que "vénen en període electoral a prometre inversions que després no les fan".

Mira el vídeo complet del debat de Barcelona de Betevé aquí.

Xoc amb Ada Colau per la llei d'habitatge estatal

Quan els alcaldables han debatut sobre habitatge, Xavier Trias ha atacat Ada Colau per "dir les coses, creure-se-les i no dir la veritat". "Tenim un seriós problema d'habitatge. Quan jo era alcalde, el preu del lloguer va baixar un 8%. En aquests últims vuit anys, ha pujat un 49%", ha apuntat. En aquest moment, Ada Colau ha indicat que ara es podran regular els preus del lloguer amb la nova llei de l'habitatge estatal i li ha preguntat al candidat de Trias per Barcelona si aplicarà la llei si és alcalde: "Aplicarem la llei, però farem les coses ben fetes", ha respòs. La batllessa ha retret a Trias que Junts hagi votat en contra de la normativa i la resposta d'ell ha estat clara: "Ho han fet perquè atempta les competències de la Generalitat". Encara en aquest tema, Xavier Trias ha sostingut que Ada Colau no ha fet habitatge de lloguer social propietat de l'Ajuntament i li ha recordat que va deixar "234 milions de superàvit" perquè els pogués gastar, per exemple, en habitatge.