Una Barcelona feminista i segura "de debò". Aquesta és l'aposta en matèria d'igualtat de la candidatura de Trias per Barcelona en aquestes eleccions municipals 2023. El seu alcaldable, Xavier Trias, ha presentat conjuntament amb totes les dones que formen part de la seva llista les línies mestres del programa per construir una ciutat "igualitària" sostinguda en quatre pilars: "La igualtat formal, la de tracte, la d'oportunitats i la d'equitat de gènere". En aquest sentit, Trias ha volgut denunciar les dades que palesen que Barcelona encara no és una ciutat "lliure de violències masclistes, que potencia el talent femení i la presència de les dones" i, per això, ha postulat una visió de ciutat "feminista que no ho sigui només de discurs". "Hi ha qui s'omple la boca en dir que són els paladins de segons quines coses, però no les fan. Nosaltres ho diem i ho farem", ha etzibat en referència a l'alcaldessa Ada Colau.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Des dels jardins de Can Xiringoi, al districte de Nou Barris, l'exalcalde de Barcelona ha fet bandera d'una Barcelona "de totes i tots" i de la construcció d'una ciutat on "dones i homes gaudim de les mateixes oportunitats". "Barcelona té nom de dona, és una ciutat de dones i han de poder viure i progressar amb plena llibertat i igualtat", ha proclamat. En concret, Xavier Trias planteja "posar les dones al centre de les polítiques públiques" i que la ciutat "s'adapti a les necessitats" de les dones. En concret, Trias per Barcelona proposa fer els pressupostos "amb perspectiva de gènere", elaborar un "programa d'intervenció integral contra la violència masclista", dotar-se d'un programa d'inserció laboral per a totes les dones en situació de prostitució o traçar un mapa de la ciutat que localitzi els punts "insegurs" de Barcelona per a les dones amb l'objectiu de poder il·luminar-les i adequar-les. Encara en clau econòmica, Trias aposta per lluitar contra la bretxa salarial i propugna fer una estratègia per garantir que a l'Ajuntament i les seves empreses públiques hi hagi "paritat" i igualtat retributiva. L'alcaldable ha volgut treure pit del fet que la seva llista la formen 25 dones dels 41 candidats que inclou.

Victòria Alsina es regira contra el feminisme de l'esquerra "populista"

La número 4 de Trias per Barcelona, Victòria Alsina, ha defensat la importància de l'acte d'aquest diumenge per poder concentrar "missatges transversals a totes les nostres polítiques", perquè "parlar dels drets de les dones és parlar dels drets humans i de la igualtat d'oportunitats". Per a l'exconsellera d'Acció Exterior, vivim uns temps "desconcertants" en què "han ressorgit discursos negacionistes vinculats a l'extrema dreta perquè és un pas enrere en la defensa dels drets humans". D'altra banda, ha lamentat que hi ha un "feminisme que impera que és un pèl dogmàtic vinculat a l'esquerra populista": "No ens sentim còmodes, el feminisme que defensem ha de captar tota la diversitat, fent una lluita que sigui de tots, ens cal tota la societat". En paral·lel, Alsina ha condemnat les dades que encara hi ha en quant a les agressions i sobre l'escàs compliment que el 40% dels consells de direccions de les empreses estiguin formats per dones.

Finalment, la número 2, Neus Munté, ha celebrat els "avenços aconseguits", tot i assenyalar que no són "suficients". "Les dones ho continuem tenint doblement difícil només pel fet de ser-ho", ha subratllat. Paral·lelament, Munté ha lamentat que només el 8% dels carrers incloguin noms de dones. D'altra banda, l'exconsellera ha carregat contra Yolanda Díaz, que aquest dissabte va demanar el vot de les "mares i àvies" de la ciutat per a Ada Colau: "Mentre l'escoltava, pensava que no li deuen haver explicat aquestes dades dolentes que té Barcelona. Estaria bé que les conegués i que fes complir la llei de dependència".