Amb la campanya electoral a punt de començar, els diferents partits que es presenten a les eleccions municipals de Barcelona aquest 28 de maig ja han presentat els seus programes als veïns de la ciutat. També Jaume Collboni, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona i fins fa uns mesos primer tinent d'alcalde de la capital catalana. En aquest sentit, el socialista ha centrat com a eixos principals de les seves propostes la problemàtica de l'habitatge, amb uns preus de lloguer que expulsen els barcelonins de casa seva, però també la seguretat i neteja, que en l'últim baròmetre municipal els veïns van identificar com a principals problemes de Barcelona. En total, el programa electoral de Jaume Collboni consta de 450 propostes, repartides en diferents blocs. Aquests són els més importants: 

🗓️ Calendari de les eleccions municipals 2023 a Catalunya, tota la llista

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

​Urbanisme

Aquest bloc se centra en mesures per transformar la ciutat des d'un punt de vista "sostenible, equitatiu i competitiu" emprant l'urbanisme com a "eina de transformació", amb impacte social i econòmic sobre la ciutat.  En aquest sentit, una de les mesures més importants de les que proposa Jaume Collboni en el seu programa electoral és impulsar un Pla de Nou Verd Urbà, incrementant 800.00 m2 de noves zones verdes i incrementant el verd de 200.000 m2 més en zones verdes ja existents.

Habitatge

Pel que fa a l'habitatge, un dels grans reptes als quals s'enfronta la ciutat, Collboni aposta per incrementar l'oferta, agilitzant la programació a mitjà i llarg termini i augmentar la capacitat de crear nous habitatges. A més, també incorpora al seu programa exigir al Govern de la Generalitat, que dels 10.000 habitatges protegits previstos, 2.300 estiguin destinats a Barcelona. 

Mobilitat

La mobilitat és un dels temes que més controvèrsia genera a la ciutat. Per això, el primer que proposa Jaume Collboni en el seu programa electoral és "recuperar la cultura del pacte i de la convivència, per una mobilitat com a dret i no com a confrontació". A partir d'aquí, demana seguir treballant amb l'Estat i la Generalitat per la millora i desplegament del conjunt de la xarxa de Rodalies, i exigir al Govern que finalitzi les obres d'ampliació del metro, amb el tram central de l'L9 com a prioritat. En el seu programa, Collboni també inclou finalitzar la connexió de les dues xarxes de tramvia per l'avinguda Diagonal i  "realitzar les accions necessàries" pel retorn del tramvia blau. 

Seguretat

Sobre aquest aspecte, que sembla clau de cara als pròxims comicis, el PSC demana mirar més enllà de la prevenció dels delictes i fixar-se també en la convivència pacífica entre els ciutadans. Així i tot, una de les seves prioritats és garantir que les plantilles de Guàrdia Urbana i Bombers estiguin ajustades a les necessitats i que siguin paritàries i plurals. També proposen posar al dia de les instal·lacions policials i incrementar la presència de la Guàrdia Urbana durant els mesos d'estiu. Pel que fa al cos de Mossos d'Esquadra, Jaume Collboni exigeix a la Generalitat més efectius als barris de la ciutat.  

Medi ambient i sostenibilitat

Jaume Collboni fixa com una de les seves prioritats si arriba a l'alcaldia de Barcelona la lluita contra l'emergència climàtica. En aquest sentit, el seu primer pas seria avaluar la petjada de carboni i fer un pla de millora de la qualitat de l'aire a la ciutat fins al 2030 en col·laboració amb altres municipis metropolitans. Enmig de l'actual context de sequera, el PSC aposta per un pla de millora i prevenció de la xarxa de subministrament d'aigua potable per reduir les pèrdues i aprofitar les aigües de pluja a través de dipòsits de laminació, de tempesta i de retenció d'aigües pluvials. 

Neteja

Els socialistes inclouen la problemàtica de la neteja en qüestions de medi ambient i Collboni proposa impulsar un Pla de Xoc per la Neteja, "implicant als districtes en la millora del desplegament de la nova contracte, treballant per detectar les zones prioritàries o els punts negres de cada barri i amb accions de resposta ràpida i sensibilització a la ciutadania". També un nou pla de prevenció de residus municipals 2023-2030 i impulsar polítiques de reutilització i reciclatge d’electrodomèstics. 

Ocupació

Part de les propostes del PSC en aquestes eleccions van dirigides a fomentar l'ocupació de qualitat i lluitar contra la precarietat laboral. En aquest sentit, vol promoure mitjançant el diàleg social la millora les condicions laborals apostant per l'estabilitat i els salaris dignes i impulsar campanyes d’intervenció d'Inspecció del Treball per evitar la precarietat. També es fixa en les persones joves, reforçant les actuacions per a la seva incorporació, i en els aturats de llarga durada, amb un pla de suport. 

Turisme 

El turisme i la massificació que pateix Barcelona després de la pandèmia és un dels altres eixos centrals de la campanya electoral i els socialistes han volgut incorporar algunes propostes en aquest sentit al seu programa, com ara assegurar una millor i més eficient gestió contra l’allotjament il·legal, amb convenis amb grans plataformes. També regular amb una ordenança especifica l’ús turístic de les llars compartides. A partir de la taxa turística, ampliar el seu ús per a noves propostes descentralitzades amb accions als districtes. 

A continuació, pots consultar sencer el programa electoral de Jaume Collboni, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona: