Aquest diumenge 28 de maig se celebren les eleccions municipals a tot l’estat espanyol. Normalment, la rutina per anar a votar és ben senzilla, apropar-se al col·legi electoral corresponent, agafar la papereta que correspon al nostre candidat preferit i, dins un sobre, dipositar-ho dins l’urna. Això, però no és ben bé així per a les persones invidents. Per poder votar amb total privacitat aquest col·lectiu necessita un kit especial, adaptat al codi braille, que els permeti dur a terme aquest procés amb total autonomia i privacitat i mantenint el secret del vot. Aquest diumenge, només tres municipis de tot Catalunya disposaran d’aquests kits. Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Terrassa. És una iniciativa que assumeixen sense cap ajut ni cap decret que obligui a fer-ho i que serà costejada pels mateixos ajuntaments.

A falta d’aquest equipament, com passarà en la gran majoria de municipis aquest diumenge, els invidents han de votar acompanyats d’una persona de confiança que sigui qui agafi la papereta i la dipositi, però aquest procediment constitueix una vulneració del dret a la privacitat i comporta que hi hagi d'haver confiança cega en què aquesta persona agafi la papereta que se li indica. Pel que fa a les eleccions autonòmiques, generals i europees, l'accés als kits en braille sí que és un dret que està garantit a tots els municipis, gràcies a la reforma de la llei electoral de 2007.

Per capgirar aquesta situació, l'Associació Catalana per la Integració del Cec (ACIC) reclama mesures i voluntat política per fer-hi front. "Nosaltres tenim dret a votar amb total privacitat i autonomia en totes les eleccions, com ho fa qualsevol altra persona, però per desgràcia no es pot fer. Només tres ajuntaments ho faciliten", explica en José Ángel Carrey, president d’ACIC i veí de Cerdanyola del Vallès, municipi que sí que disposarà dels kits de vot en braille. En José Àngel és també l'impulsor d'aquesta reivindicació. "L'any 2004 jo vivia sol a Rubí i havia d'anar a votar, però no tenia cap persona de confiança que m'acompanyés i em vaig adonar que això constituïa una vulneració dels meus drets, va ser llavors quan vaig començar aquesta reivindicació", afirma.

Reforma de la llei electoral el 2007

L'any 2007 es va aprovar una reforma de la llei electoral i s'afegeix un apartat on s'afirma que es garanteix que l'administració establirà un procediment que garanteixi a les persones cegues el secret del vot. En aquest sentit, en les eleccions autonòmiques, generals i europees s'ofereix el kit per votar en braille, però no és el cas de les municipals. Segons explica el president d'ACIC, des del govern central argumenten que "és massa complicat d'organitzar". "La falta d'una regulació específica en aquest sentit fa que en les municipals no es garanteixi el nostre dret a votar amb privacitat i el secret del vot. Cal voluntat política i ja fa molts anys que reivindiquem els nostres drets. És injust que hàgim d’anar a votar acompanyats, sense autonomia i sense privacitat, perquè falta la voluntat política i les ganes d’acabar amb aquesta problemàtica. Agraïm als ajuntaments que per iniciativa pròpia ens aporten solucions, però ha de ser generalitzat", afirma en José Ángel.

Els ajuntaments agafen la iniciativa, però sense suport

En les darreres eleccions municipals, el 2019, es va produir un avanç important per canviar la situació d'exclusió que viuen les persones amb discapacitat visual a l'hora de votar. L'Ajuntament de Cubelles va prendre la decisió pionera de posar en marxa, per iniciativa pròpia, el sistema de vot accessible per a les eleccions municipals, tot i l'absència d'un decret que el reguli. Cubelles es va convertir en el primer municipi compromès amb aquesta causa, obrint un camí que altres localitats han decidit seguir. Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Palau-solità i Plegamans, seguint l'exemple de Cubelles, van aprovar i posar a disposició el mateix any kits de vot accessible per als comicis locals d'aquestes poblacions l’any 2019.

Enguany, Terrassa s'ha sumat a aquesta iniciativa, i Cerdanyola i Ripollet repetiran, un total de tres municipis que oferiran aquesta opció. Així, els usuaris interessats poden dirigir-se a aquests ajuntaments per sol·licitar els kits de vot accessible per al seu col·legi electoral, ho hauran de fer trucant a l'ajuntament del seu municipi i fent la sol·licitud perquè se'ls facin arribar els kits en braille. Cal assenyalar que l'Ajuntament de Barcelona va aprovar en el passat una declaració institucional en què es comprometia a garantir el sistema de vot accessible per a les persones invidents en les eleccions locals del 2019. No obstant això, ni en aquell moment ni en les pròximes eleccions municipals d’aquest diumenge 28 de maig s'implementarà aquesta mesura, ni a Barcelona ni en cap altra ciutat capital de província de l'estat, tret de les poblacions ja esmentades.