Un dels temes que causen més debat en aquestes eleccions municipals 2023 és la creació de Superilles, impulsades pel govern d'Ada Colau. Segons les opinions recollides per ElNacional.cat, el projecte té un gran nombre de detractors, entre els quals es troben els conductors i els veïns i veïnes que viuen als carrers que limiten amb les Superilles, tot i que l'opinió de les persones que viuen dins de la mateixa Superilla és radicalment diferent i recolzen el projecte. La tranquil·litat que es respira dins de les zones verdes és totalment contrària a l'augment de trànsit i soroll als carrers adjacents. Són alguns dels problemes que manifesten els barcelonins, els quals també es queixen de l'augment del preu de l'habitatge en els eixos verds de Barcelona.

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

Les contradiccions de les Superilles

La candidata de les eleccions municipals 2023 de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha impulsat l'actual creació de Superilles a la ciutat de Barcelona amb la finalitat d'augmentar la presència del verd, millorar les condicions ambientals de la ciutat i la qualitat de vida de les persones, ja que segons les dades, després de la pandèmia, Barcelona ha tornat a superar els nivells màxims legals de contaminació. Torna a repetir com una de les 10 pitjors ciutats d'Europa pel que fa a qualitat de l'aire i s'exposa a més de 350 morts prematures a l'any per contaminació, segons estudis de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. La solució de les Superilles, un pla de reforma que afecta ja a tota la ciutat, no agrada a tothom: segons les declaracions oferides a ElNacional.cat, la majoria de les persones que hi viuen estan a favor perquè la disminució i desaparició de trànsit fa que guanyin en tranquil·litat i benestar, però a l'altra banda, uns dels grups més afectats per aquesta mesura, els conductors, afirmen que és una autèntica bogeria i que triguen el triple a arribar a l'altra punta de la ciutat.

El trànsit a Barcelona continua sent un greu problema, tot i que s'ha intentat regular amb la normativa d'accés de ZBE
El trànsit a Barcelona continua sent un greu problema, tot i que s'ha intentat regular amb la normativa d'accés de ZBE

Els veïns de les Superilles agraeixen l'ambient relaxat, que els ajuda a descansar millor "també es nota molt la disminució de contaminació acústica i ambiental", comenten fora de càmera. "Quan van començar les obres, estava totalment en contra. Ara que el carrer és molt més tranquil, estic encantada", assenyala una veïna de la nova Superilla de l'Eixample. Aquesta situació és radicalment diferent de la que estan vivint les persones que no formen part de cap Superilla. Els conductors comenten: "estic totalment en contra. Ens estem carregant la ciutat", "és impossible conduir per aquesta ciutat", "hi estic en contra, generen molt tràfic". En general, tots coincideixen en que als carrers colindants la circulació ha empitjorat moltíssim: "hi ha molt més trànsit als carrers del costat. Arribo més tard a casa que abans". Les opinions conflueixen en un estat intermedi, "en principi estic a favor, sempre que hi hagi una alternativa per circular per Barcelona", comenta un veí que porta esperant més de 20 minuts a un amic que arriba en cotxe.

La Superilla de l'Eixample, que encara està en obres, ha generat un gran debat entre els barcelonins
La Superilla de l'Eixample, que encara està en obres, ha generat un gran debat entre els barcelonins

Un dels danys col·laterals de la creació d'aquestes Superilles és l'augment del preu de l'habitatge als carrers que hi formen part. Alguns dels propietaris comenten que "jo tinc un pis en propietat aquí al costat i em va genial, hi he sortit guanyant", mentre que uns veïns alerten que hauran de marxar a viure fora "la ciutat no és igualitària, hi ha zones que s'estan fent més valuoses que d'altres i això està fent pujar el lloguer de forma no equitativa". És una situació que preocupa especialment als veïns de la nova Superilla de l'Eixample i a les zones on actualment es concentra el trànsit, ja que en contrapartida, és on es devaluaran més els preus dels lloguers.

Què diuen els diferents partits polítics? 

Tot i que segons un estudi de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, els efectes mediambientals i en la salut de les Superilles als barris del Poblenou, Sant Antoni i Horta mostren, en general, beneficis en el benestar i la salut emocional, els diferents partits polítics no hi estan a favor. El candidat a l'alcaldia de Barcelona Xavier Trias, rebutja el projecte i el vol frenar. Recalca els punts negatius, com l'augment de trànsit als carrers del costat de les Superilles. Ernest Maragall, candidat per ERC, es mostra partidari de mesures per abordar el problema de la contaminació a la ciutat, però no amb aquest model. Jaume Collboni, candidat del PSC, també rebutja el projecte actual i proposa rehabilitar l'interior d'illa per guanyar verd a la ciutat. Per la seva part, Eva Parera, candidata de Valents, vol revertir les obres de les Superilles, mentre que Basha Changue, la candidata de la CUP, recolza la iniciativa, a condició que es tingui en compte la resta de la ciutat i àrea metropolitana.