Junts per Catalunya ha obtingut la majoria absoluta en passar de 8 a 13 regidors a l’Ajuntament de Figueres, en les eleccions municipals 2023, amb un total de 6.442 vots (49,8%). És una clara resposta de la ciutadania contra el tripartit que ha governat fins ara, tot i que Junts va ser la força més votada el 2019. Jordi Masquef, l’alcaldable per Junts per Figueres podrà governar sol, tot i que ja ha assegurat que estarà obert a la resta de grups.

L’actual alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó (ERC), ha passat a ser la tercera força, amb 2 regidors, mentre que el PSC, el seu soci de govern, amb Pere Casellas de candidat, l’ha superat i ha obtingut 3 regidors, i la CUP, amb Xavier Amiel, s’ha mantingut amb un regidor. El PP ha obtingut un regidor i, per primera vegada Vox hi entra amb un regidor.

 

Més domini a Banyoles

Junts per Catalunya també ha guanyat les eleccions a Banyoles. L’alcalde Miquel Noguer (JxCat) ha augmentat la seva distància i ha passat de 9 a 11 regidors en aquestes eleccions.  La resta de grups que han obtingut representació són: ERC, amb 6 regidors (un més que el 2019); la SBNY- CUP-AMUNT entra per primer cop amb 3 regidors, i el PSC es manté amb una acta.

Pel que fa a la Bisbal d’Empordà hi ha hagut un empat a 4 regidors entre ERC i el PSC. Això no obstant, els republicans, amb l’alcalde Enric Marquès, han obtingut 934 vots, que suposen 153 vots més que els socialistes. A més, Junts manté els 3 regidors, i entren 2 regidors de la formació TXLB-TE, que fins ara en tenia un, i un de LBECP-C.

Junts, la més votada a la Selva

A la capital de la comarca de la Selva, Santa Coloma de Farners, la formació Junts ha estat la més votada, i ha obtingut 5 regidors, com a les eleccions del 2019. El segueixen un grup d’independents (ISC-IDSelva), que ha obtingut 4 regidors, els mateixos que la CUP, que ha doblat la seva representació. Per contra, ERC, que havia estat la llista més votada, ha reculat de 6 a 3 regidors, i el PSC passa de 2 a 1 regidor.

El PSC guanya a Blanes i a Lloret de Mar

A Blanes, el PSC ha estat la llista més votada: ha obtingut sis regidors, dos més que ERC, quan en les eleccions del 2019 van empatar a 5 regidors. L’actual alcalde és el republicà Àngel Canosa (ERC). Junts s’ha mantingut amb 3 regidors.

Finalment, el PSC també ha guanyat les eleccions a Lloret de Mar: ha passat de 5 a 8 regidors. Un resultat que supera a Junts, que ha passat de ser la primera força a la segona, amb 4 regidors, i que governava amb l’alcalde Albert Robert des del març de 2023. En aquestes eleccions, Robert s’ha presentat per Tots per Lloret i ha obtingut 3 regidors. ERC baixa a  2 regidors. Lloret de Mar és un altre municipi català on ha entrat Vox, amb un regidor.

La participació recula a totes les capitals de comarca

Les comarques de l’entorn de Girona també han registrat una davallada destaca de la participació. La més alta ha estat a Santa Coloma de Farners, on a les sis de la tarda havien votat el 38,8% d’electors, 11,4 punts menys que el 2019; la segueix Banyoles, amb una participació del 46,15%, xifra que implica 10,6 punts menys que les passades; la Bisbal d’Empordà amb un 43,13%, amb 8,37 punts menys; i Figueres amb 39,72% de vots, 6,97 punts menys. Al final, la participació s'ha situat entre un 47%.